Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Πόλεμος” για τον αριθμό των διαδηλωτών: Αστυνομικοί “αδειάζουν” την… ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

“Πόλεμος” για τον αριθμό των διαδηλωτών: Αστυνομικοί “αδειάζουν” την… ΕΛΑΣ

Άγρια κόντρα ξέσπασε για το πόσοι τελικά ήταν οι διαδηλωτές στο χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο, κάτι που ωστόσο αναρωτιέται κανείς αν έχει τελικά τόση σημασία, όταν οι εικόνες από μόνες τους δείχνουν μια τεράστια κινητοποίηση των Ελλήνων. Αφορμή οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατά την οποία, στις 12 είχαν συγκεντρωθεί 140.000 άτομα στην πλατεία Συντάγματος. Η ανακοίνωση […]

Άγρια κόντρα ξέσπασε για το πόσοι τελικά ήταν οι διαδηλωτές στο χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο, κάτι που ωστόσο αναρωτιέται κανείς αν έχει τελικά τόση σημασία, όταν οι εικόνες από μόνες τους δείχνουν μια τεράστια κινητοποίηση των Ελλήνων.

Αφορμή οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατά την οποία, στις 12 είχαν συγκεντρωθεί 140.000 άτομα στην πλατεία Συντάγματος. Η ανακοίνωση βέβαια βγήκε πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο, ενώ στη συνέχεια δεν υπήρξε σχετική ανάλογη ανακοίνωση. Όσο για τα λεωφορεία, που κατέφθαναν κατά δεκάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησε ότι δεν ήταν περισσότερα από 283.

Την ίδια σχεδόν ώρα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας πληροφορίες έδιναν πολύ μεγαλύτερη έκταση στη συγκέντρωση με όρια στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Όλγας, τη Ρηγίλλης, τους φραγμούς της Αστυνομίας σε Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου στο ύψος της Ομήρου, ενώ ήταν μεγάλος ο όγκος των συγκεντρωμένων στις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού και Μητροπόλεως.

Οι διοργανωτές, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για 1.500.000 κόσμο και περίπου 2.000 λεωφορεία.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε και μια ακόμη κίνηση της ΕΛ.ΑΣ. να δώσει, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και σε κάθε περίπτωση πρώτη φορά για συλλαλητήριο, πλάνα από το ελικόπτερό της. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται τι ώρα ακριβώς τραβήχτηκαν τα πλάνα, από το ίδιο το βίντεο, καθώς «θόλωσαν» την ώρα, πριν δώσουν το βίντεο στη δημοσιότητα. Κατά την ΕΛ.ΑΣ. αυτό έγινε καθώς υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και αναγραφόταν λάθος ώρα στο βίντεο.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης, εκτίμησε πως ήταν πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο, λέγοντας πως δεν συνηθίζεται η ΕΛ.ΑΣ. να δίνει εκτιμήσεις για τον όγκο των συγκεντρωμένων.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι 140.000 είναι οι άνθρωποι που χωράνε σε δύο γήπεδα του μεγέθους του ΟΑΚΑ. “Είναι αυτά δύο γήπεδα ΟΑΚΑ;” Αναρωτήθηκε μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1.

Μάχιμοι αστυνομικοί και συνδικαλιστές μιλούν στο protothema.gr και τονίζουν πως ο αριθμός των συμμετοχών στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που ανακοινώθηκε επισήμως.

Μάλιστα, υψηλά ιστάμενοι αξιωματικοί που απαρτίζουν την ηγεσία του Σώματος, λένε πληροφορίες από την Κατεχάκη, ότι αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση που, όπως λένε αστυνομικοί, προκαλεί την κοινή λογική.

«Οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί δεν συμφωνούμε με τα νούμερα που δίνει η ηγεσία. Από τις συζητήσεις με συναδέλφους που ήταν στα μέτρα αλλά και όσα είδαμε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως σε καμία περίπτωση δεν ήταν 140.000. Όπως διακρίνεται από τα πλάνα του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, ο κύριος όγκος δεν είχε ακόμη συγκεντρωθεί στο σημείο. Η Αστυνομία διασφάλισε πλήρως τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, ενώ συμμετείχαν και πολλοί συνάδελφοι που διαδήλωσαν ειρηνικά για τη Μακεδονία. Γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και πολίτες αυτής της χώρας και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες» τονίζει στο protothema.gr  ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Π.Ο.Α.Σ.Υ Θεόφιλος Παπαδάκης ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Π.Ο.Α.Σ.Υ Γρηγόρης Γερακαράκος επισημαίνει: «Δεν είναι αντικειμενικός μετρητής των δεδομένων η εκτίμηση ενός αξιωματικού ο οποίος είναι επικεφαλής των μέτρων. Γιατί περί εκτίμησης πρόκειται και μάλιστα πρόχειρης, η οποία βάζει τον αστυνομικό απέναντι στον πολίτη ο οποίος έχει κρίση και μπορεί να διακρίνει ποια είναι η πραγματικότητα. Κανείς δε, δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τον αγώνα χιλιάδων αστυνομικών που από το πρωί εργάζονται για να μπορεί ο λαός να εκφραστεί ελεύθερα και με ασφάλεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων ή μέλος Δ.Σ της ΠΟΑΣΥ Βαγγέλης Κεφαλάς ο οποίος κάνει λόγο για πρακτικές που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα επισημαίνοντας πως «είναι πραγματικά άξιο απορίας για ακόμη μία φορά, όπως και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, η ευκολία με την οποία οι υπεύθυνοι των γραφείων τύπου της ΕΛ.ΑΣ δίνουν τόσο νωρίς αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των συγκεντρωμένων ατόμων. Με αυτές τις εκτιμήσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και οδηγούν σε δυσμενή σχόλια εις βάρος του Σώματός. Οι συνάδελφοι μας από το πρωί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατέψουν το δικαίωμα των Ελλήνων να εκφράσουν ειρηνικά την άποψη τους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις