Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πώς γίνεται αυτοεξέταση στους όρχεις
ΥΓΕΙΑ

Πώς γίνεται αυτοεξέταση στους όρχεις

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι σημαντικό να ξαναδεί κάθε άντρας το πώς μπορεί να κάνει αυτοεξέταση για τυχόν όγκους στους όρχεις. Μερικές φορές, ο όρχις είναι πρησμένος ή μεγαλύτερος από το κανονικό, χωρίς να υπάρχει κάποιος όγκος. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι ο καρκίνος να […]

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι σημαντικό να ξαναδεί κάθε άντρας το πώς μπορεί να κάνει αυτοεξέταση για τυχόν όγκους στους όρχεις.

Μερικές φορές, ο όρχις είναι πρησμένος ή μεγαλύτερος από το κανονικό, χωρίς να υπάρχει κάποιος όγκος. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί και ο όγκος να έχει μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για κάθε άντρα να γνωρίζει πώς να κάνει αυτοεξέταση δια της αφής στους όρχεις του, προκειμένου να αντιληφθεί εγκαίρως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Η καλύτερη στιγμή για να κάνει την αυτοεξέταση είναι κατά τη διάρκεια ή μετά το μπάνιο ή το ντους, όταν το δέρμα του οσχέου είναι πιο χαλαρό.

  • Κρατήστε το πέος σας με το ένα χέρι για να μην σας εμποδίζει και με το άλλο χέρι ψηλαφήστε τον κάθε όρχι ξεχωριστά.
  • Κρατήστε τον όρχι ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δύο επόμενα δάχτυλα του χεριού σας και κυλήστε το απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
  • Έχετε το νου σας και προσπαθήστε να αισθανθείτε τυχόν σκληρά εξογκώματα ή λεία στρογγυλεμένα εξογκώματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, ή τη συνοχή των όρχεων.

Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο, και ο ένας να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι κάθε φυσιολογικός όρχις έχει ένα μικρό, σπειροειδή σωλήνα που μπορεί να τον αισθανθείτε σαν ένα μικρό εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά του όρχεως.

Οι όρχεις έχουν αιμοφόρα αγγεία, υποστηρικτικούς ιστούς και σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα. Μερικοί άνδρες μπορεί να μπερδεύουν αυτά τα εξογκώματα με επικίνδυνους όγκους. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, ρωτήστε το γιατρό σας.

Ένας όρχις μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος για πολλούς άλλους λόγους εκτός από τον καρκίνο. Άλλα μη-καρκινικά προβλήματα, όπως η υδροκήλη και η κιρσοκήλη, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν οιδήματα ή εξογκώματα γύρω από έναν όρχι. Είναι εύκολο να συγχέουν οι άνδρες αυτά με έναν όγκο. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε και πάλι το γιατρό σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις