alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Παυλόπουλος σε Ρίβλιν: Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ αδύνατη η είσοδος στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παυλόπουλος σε Ρίβλιν: Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ αδύνατη η είσοδος στο ΝΑΤΟ

Το Σκοπιανό, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία και ευρύ φάσμα θεμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβέν Ριβλίν.

Αναλυτκότερα, στην αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δράση του ISIS, ενώ πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς.

Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων. Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρίβλιν είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», όπως ανέφερε.

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

«Όλος ο κόσμος έχει μάθει για την Ελληνική φιλοσοφία», όπως είπε, «πολλοί βουλευτές στο Ισραήλ χρησιμοποιούν φράσεις του Θουκυδίδη, χωρίς να γνωρίζουν». 

«Αυτή η συνεργασία έχει πάρα πολλές προοπτικές που δεν γνωρίζουν σύνορα», τόνισε  και συνέχισε λέγοντας «σήμερα η συνεργασίας μας με τα κοιτάσματα γίνεται ακόμα πιο στενή και περιλαμβάνει την Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ». 

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, αναφερόμενος σε προκλήσεις από γειτονικές χώρες τόνισε: «Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν κόκκινες γραμμές που δεν θα αφήσουμε κανέναν να περάσουν. Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι αρκετά με τους πολέμους». 

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο

Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή η χώρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του Ρεουβέν Ριβλίν.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς. Όπως επισήμανε, ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Εκτός από την αναφορά του στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των δηλώσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρούβεν Ρίβλιν, να θέσει και τα άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους γείτονές της, θέματα στα οποία ζήτησε την υποστήριξη του Ισραήλ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ζήτησε λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση που να ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι μια λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Επανέλαβε δε, τη θέση της Αθήνας υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. και Τουρκίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παραλλήλως, η Αθήνα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, σημείωσε, με προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η περιοχή γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στο διαμείνει ο Ισραηλινός πολιτικός.

Αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα, στις 11:15 στη Θεσσαλονίκη.