Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα

Τα επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα συνεχίσει να έχει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του απαριθμεί σε άρθρο του στα “ΝΕΑ”, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο κόστος της κρίσης ήταν πολύ υψηλό και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας όμως […]

Τα επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα συνεχίσει να έχει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του απαριθμεί σε άρθρο του στα “ΝΕΑ”, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο κόστος της κρίσης ήταν πολύ υψηλό και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας όμως ότι τα επιτεύγματα του προγράμματος είναι σαφή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι “ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ έχει σχεδόν εξαλείφει”. Παράλληλα, κάνει λόγο για “μια σειρά πρωτόγνωρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για μια πιο σταθερή Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ παραμένει πρόβλημα, “το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά”.

Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτηρίζει “άριστη” τη συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα για την τρίτη αξιολόγηση και θεωρεί ότι θα τελειώσει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, “το Eurogroup συμφώνησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους κατά τρόπο που θα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας”. Συμπληρώνει ότι παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης της χώρας. Αποσαφηνίζει δε, ότι οι λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζονται Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. “Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθούν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα”, συμπληρώνει.

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί συνεχίζει αναφέροντας, “ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρξουν πλέον μνημόνια – και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις