Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα από το ΣΔΟΕ- Έκλεβε ΦΠΑ… επιστημονικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα από το ΣΔΟΕ- Έκλεβε ΦΠΑ… επιστημονικά

Κύκλωμα που από το 2014 είχε φοροκλέψει ΦΠΑ ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Χρησιμοποιώντας το ειδικό ευρωπαϊκό τελωνειακό καθεστώτος «42», το οποίο επιτρέπει τα εμπορεύματα να εκτελωνίζονται κανονικά στον Πειραιά, αλλά να καταβάλλονται μόνον οι αναλογούντες δασμοί καθώς ο ΦΠΑ ο οποίος πληρώνεται στην χώρα προορισμού, οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει […]

Κύκλωμα που από το 2014 είχε φοροκλέψει ΦΠΑ ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Χρησιμοποιώντας το ειδικό ευρωπαϊκό τελωνειακό καθεστώτος «42», το οποίο επιτρέπει τα εμπορεύματα να εκτελωνίζονται κανονικά στον Πειραιά, αλλά να καταβάλλονται μόνον οι αναλογούντες δασμοί καθώς ο ΦΠΑ ο οποίος πληρώνεται στην χώρα προορισμού, οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να μην πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ.

Το κύκλωμα εισήγαγε από την Κίνα είδη ένδυσης και υπόδησης. Με πλαστά τραπεζικά παραστατικά πιστοποιούσαν ότι ο τελικός αγοραστής στην Ιταλία είχε εξοφλήσει την αγορά των προϊόντων και τα κοντέινερ απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο. Από εκεί, τα προϊόντα είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά ή με πλαστά παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το κύκλωμα έγινε ειδική ενημέρωση στην οποία παρευρέθησαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης.

Υπολογίζεται ότι από το 2018 έως το Δεκέμβριο του 2017 που εντοπίσθηκε το κύκλωμα τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν τουλάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα και άλλα εννέα είναι κατηγορούμενα, μεταξύ των οποίων και δυο εκτελωνιστές.

Στους εμπλεκόμενους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση του μεγέθους όλου του κυκλώματος και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί ευρωπαϊκή συνδρομή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις