alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ: Να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων (pics-vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ: Να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων (pics-vid)

 

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους διαρκείας περίπου δυόμιση ωρών, και επισήμανε ότι ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, τον ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, «πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων».

Ιδιαίτερα δε, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, αντάλλαξαν ιδέες και “συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ”.

«Είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά, δυο προοδευτικοί πολιτικοί σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά και πιστεύω ότι αγωνιζόμαστε κι οι δύο για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν», είπε, ευχαριστώντας τον κ. Ζάεφ.

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι», είπε, «ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι, να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, να παει η περιοχή μπροστά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, την ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα».

«Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, και γι’ αυτον τον λόγο άλλωστε προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων σε διμερές τριμερές και τετατραμερές επίπεδο», σημείωσε.

«Γνωρίζω πολύ καλά, ότι σήμερα και τους δυο μας, μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό, και άλλοι με ειλικρινή ελπιδα», συνέχισε, για να τονίσει: «Θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, με ρεαλισμό αλλά και με υπευθυνότητα. Και το λέω αυτό, γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο κ. Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης τον ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. «Και εγώ από πλευράς μου του ανακοίνωσα, ότι στο πλαίσιο αυτό είμαι διατεθειμένος, διαδικασίες που είχε αναστείλει και η δική μου κυβέρνηση, να τις προωθήσουμε. Όπως για παράδειγμα την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Ιδιαίτερα δε, κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον Ζόραν ότι οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αρχίσαμε με πρωτοβουλία της Ελλάδας το 2016, θα εντατικοποιηθούν – μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με σημαντικότερο το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών», το οποίο επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή.

Ζάεφ: Θα αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε μία κίνηση «καλής πίστης», όπως τη χαρακτήρισε, από πλευράς της ΠΓΔΜ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, ότι η χώρα του θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου «Μ. Αλέξανδρος» των Σκοπίων, όπως και κεντρικής λεωφόρου.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι αυτό το κάνει η κυβέρνησή του για να δείξει ότι είναι δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και γιατί «δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας».

Το νέο όνομα του αεροδρομίου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο AFP. Παράλληλα, ο Ζάεφ ανέφερε ότι ο αυτοκινητόδρομος «Μ. Αλέξανδρος», που καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, θα μετονομαστεί σε «Λεωφόρο Φιλίας».

Στις δηλώσεις του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά ευημερούσα σε όλα τα Βαλκάνια», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «Εμείς, ως πρωθυπουργοί, έχουμε το πολιτικό όραμα, το αίσθημα ευθύνης και το κουράγιο να βρούμε λύση σε ένα τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα. Ηρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση που είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία μας προς την ΕΕ».

Η τελική λύση, υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ, πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας».

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» και τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών». Μάλιστα, ο ηγέτης της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία υπό ΟΗΕ και κύριο Νίμιτς. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».