Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Λαγκάρντ: Οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλές, έπρεπε ληφθούν μέτρα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Λαγκάρντ: Οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλές, έπρεπε ληφθούν μέτρα

Την εκτίμηση ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλές και η χώρα έπρεπε να λάβει μέτρα, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την τοποθέτησή της στο Νταβός. Οι συντάξεις, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απείχαν σημαντικά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και η χώρα έπρεπε να βελτιώσει αυτήν την κατάσταση, αντιμετωπίζοντας το «πρόβλημα». […]

Την εκτίμηση ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλές και η χώρα έπρεπε να λάβει μέτρα, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την τοποθέτησή της στο Νταβός.

Οι συντάξεις, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απείχαν σημαντικά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και η χώρα έπρεπε να βελτιώσει αυτήν την κατάσταση, αντιμετωπίζοντας το «πρόβλημα».

«Αυτό που μετρά τώρα είναι το όριο για το δίχτυ ασφαλείας: Από ποιο όριο προστατεύεις τις συντάξεις», πρόσθεσε αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συντάξεις απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες: μεσαίες, μεγάλες και μικρές. Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με το Bloomberg και σημείωσε ότι η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα.

Οι αναφορές αυτές της Κ. Λαγκάρντ αποκτούν, μάλιστα πρόσθετη βαρύτητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης μελέτης του ΔΝΤ για το πώς οι νέοι 18- 24 ετών βλέπουν τα όνειρα τους να «θάβονται», λόγω της αυξημένης ανεργίας και ακολούθως της αύξησης των ποσοστών φτώχειας σε αυτές τις ηλικίες.

Παρουσιάζοντας, μάλιστα, στοιχεία και διαγράμματα, από τα οποία προκύπτει ότι η «ψαλίδα» των ανισοτήτων άνοιξε μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, λόγω μεγαλύτερων κοινωνικών δαπανών στους δεύτερους στα χρόνια της κρίσης, η Κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι για να μην επιβαρύνεται επί της ουσίας η νέα γενιά με τα βάρη στήριξης των γηραιότερων- κάτι που σε τελική ανάλυση πλήττει και τα συνταξιοδοτικά συστήματα μακροπρόθεσμα- πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, μεταξύ των οποίων και η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας όπου χρειάζεται.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ, ανέφερε σχετικά με την Ελλάδα, ότι δεν έχει εκπληρωθεί ακόμα ο όρος για επαρκή ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για βασική προϋπόθεση προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” είπε χαρακτηριστικά ότι «το ΔΝΤ θα διέθετε κεφάλαια στην Ελλάδα εφόσον είχε κάνει επαρκή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κι εφόσον οι πιστωτές της είχαν εξασφαλίσει επαρκή ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Κι αυτή η τελευταία προϋπόθεση δεν έχει εκπληρωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Δευτέρα, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, αφού ωστόσο προχωρήσουν και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, όπως οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις