Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μποζντάγ: Δεν υποσχεθήκαμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα περιοριστεί στην Αφρίν
ΚΟΣΜΟΣ

Μποζντάγ: Δεν υποσχεθήκαμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα περιοριστεί στην Αφρίν

Η Τουρκία δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» θα περιορισθεί μόνο στη συριακή πόλη Αφρίν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ. O Μποζντάγ δήλωσε επίσης ότι πριν εξαπολύσει την επιχείρηση η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα λάβει στρατιωτική δράση και ότι στόχος της ήταν η εκκαθάριση της […]

Η Τουρκία δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» θα περιορισθεί μόνο στη συριακή πόλη Αφρίν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

O Μποζντάγ δήλωσε επίσης ότι πριν εξαπολύσει την επιχείρηση η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα λάβει στρατιωτική δράση και ότι στόχος της ήταν η εκκαθάριση της περιοχής από τους τρομοκράτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στην επιχείρηση.

«Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά την Αφρίν. Μιλήσαμε με τους Ρώσους φίλους μας, έχουμε μια συμφωνία», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Η επιχείρηση στην Αφρίν δεν διεξάγεται κατά των Κούρδων αδελφών μας. Είναι μια επιχείρηση για να πολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η επιχείρηση θα τελειώσει μόλις επιτευχθούν οι στόχοι».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε παράλληλα τις ΗΠΑ, λέγοντας:

Η Αμερική μας λέει ‘η διάρκεια πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Πώς τολμάτε να μας το λέτε αυτό; Θα φύγουμε όταν θα έχει τελειώσει η δουλειά, δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, εκφράζουν ανησυχία όσον αφορά το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη σύγκρουση στη Συρία.

Άμαχοι νεκροί, από τις τουρκικές επιδρομές

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών 5 παιδιά, στις επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα 8 θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας που είχε εκτοπιστεί από τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, διευκρίνισε ο διευθυντής της μκο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Νωρίτερα, ο Μπιρούσκ Χασάκε, ο εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG, είχε επιβεβαιώσει τους βομβαρδισμούς κατηγορώντας τα τουρκικά αεριωθούμενα ότι διέπραξαν μια «σφαγή».

Nεκρός Τούρκος στρατιώτης

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στη Συρία, το πρώτο θύμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την τρίτη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού στη συριακή επαρχία Αφρίν, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.

«Ένας από τους ηρωικούς μας στρατιώτες σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων» ενάντια σε Σύρους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση», νοτιοανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Γκουλμπαμπά.

Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 54 μαχητές (26 Κούρδοι και 19 Σύροι που στηρίζονται από την Άγκυρα), σκοτώθηκαν στις τρεις μέρες μαχών που μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία.

O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ διέψευσε αναφορές για επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον άμαχου πληθυσμού στην Αφρίν, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «μαύρη προπαγάνδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις