Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Βρέθηκαν οστά Ελλήνων στρατιωτών του 1940 στην Αλβανία
ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκαν οστά Ελλήνων στρατιωτών του 1940 στην Αλβανία

Βρέθηκαν ήδη τα οστά δύο στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία, το 1940, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών Η διαδικασία εκταφής των πεσόντων ξεκίνησε χθες στις 11 το πρωί τοπική ώρα Αλβανίας, στη θέση Ντραγκόντι. Τεχνικά συνεργεία υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, παρουσία εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και Αλβανών, άρχισαν να σκάβουν σε σημεία όπου με βάση […]

Βρέθηκαν ήδη τα οστά δύο στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία, το 1940, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών

Η διαδικασία εκταφής των πεσόντων ξεκίνησε χθες στις 11 το πρωί τοπική ώρα Αλβανίας, στη θέση Ντραγκόντι. Τεχνικά συνεργεία υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, παρουσία εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και Αλβανών, άρχισαν να σκάβουν σε σημεία όπου με βάση παλαιούς, ιταλικούς κυρίως χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στις μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα.

Οι εκσκαφές θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.800, από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941.

Την ικανοποίησή του για την έναρξη των διαδικασιών, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Θέλω για μία ακόμα φορά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, με βάση τις συμφωνίες που κάναμε στην Κρήτη, στο πακέτο των λύσεων των ζητημάτων που απασχολούν Ελλάδα και Αλβανία, η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος και την πολιτική ευθύνη να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους, όσον αφορά τη συμφωνία που είχε γίνει με την ελληνική κυβέρνηση το 2009. Με βάση αυτούς τους εκτελεστικούς νόμους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής των οστών των στρατιωτών και των αξιωματικών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Εξέφρασε δε τη μεγάλη εκτίμησή του για «το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά».

Τέλος, ανακοινώνοντας ότι βρέθηκαν ήδη, τα οστά δύο στρατιωτών και υπάρχουν οι σχετικές φωτογραφίες, σημείωσε πόσο συγκινητικό είναι αυτό να το βλέπει κανείς. «Είναι συγκινητικό και για εμάς όλους και, φαντάζομαι, και για τους συγγενείς τους και για τον Ελληνισμό γενικότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αυτόν που ζει στην Αλβανία» υπογράμμισε.

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2009, που παρέμενε παγωμένη, ενεργοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Ντιμίτρι Μπουσάτι στην Κρητη, και χαιρετίστηκε ως ένα βήμα στην επιχείρηση βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις δυο κυβερνήσεις.

Προβλέπεται ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών και ο ενταφιασμός τους στη συνέχεια στα δυο συμφωνημένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα.

Δείτε τις φωτογραφίες που ανήρτησε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τα πρώτα λείψανα έφεραν το πρωί στο φως οι επίσημες εργασίες για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40 στο αλβανικό έδαφος, την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018. Οι εργασίες άρχισαν σημερα, παρουσία της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, πλησίον του διατηρητέου νεκροταφείου από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου, όπου στεγάζονται τα οστά περίπου 80 Ελλήνων πεσόντων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν επί του αλβανικού εδάφους, οι οποίοι είτε ετάφησαν πρόχειρα, είτε καθόλου, ανέρχεται σε περίπου 8.000. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις