Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιάννης Δραγασάκης: Αυτές είναι οι τρεις προκλήσεις της κυβέρνησης (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Δραγασάκης: Αυτές είναι οι τρεις προκλήσεις της κυβέρνησης (vid)

Την επισήμανση ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο σημερινό καλό κλίμα, αλλά να συμφωνήσουμε για το πλαίσιο λειτουργίας μετά τα μνημόνια, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πάμε να σχεδιάσουμε μία αυτοδύναμη πορεία και δυνατότητα εξόδου, το πραγματικό έργο αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, […]

Την επισήμανση ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο σημερινό καλό κλίμα, αλλά να συμφωνήσουμε για το πλαίσιο λειτουργίας μετά τα μνημόνια, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πάμε να σχεδιάσουμε μία αυτοδύναμη πορεία και δυνατότητα εξόδου, το πραγματικό έργο αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, με πρωταρχικό στόχο να μειωθεί η ανεργία και εξαλειφθούν οι ανισότητες».

Ακόμη, απέρριψε την ιδέα για μία προληπτική γραμμή στήριξης, λέγοντας πως «με μία τέτοια συμφωνία επιστρέφουμε στα μνημόνια, και εμείς θέλουμε να φύγουμε απ’ αυτά», ενώ χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση ήδη εργάζεται για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» γύρω στα 18 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δισ ευρώ αναμένονται απ’ τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δισ ευρώ από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Σημείωσε μάλιστα πως εάν οι αγορές επιτρέπουν τον ομαλό δανεισμό της χώρας τότε το Ταμείο θα παραμείνει για έκτακτη ανάγκη.

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως η επόμενη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα γίνει και μάλιστα με καλό επιτόκιο. «Πάμε να σχεδιάσουμε μία αυτοδύναμη πορεία και δυνατότητα εξόδου, το πραγματικό έργο αρχίζει τώρα», υπογράμμισε. Επισήμανε όμως πως «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο σημερινό καλό κλίμα αλλά να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο λειτουργίας μετά το μνημόνιο».

«Η έξοδος δεν θα είναι γύρισμα διακόπτη, θα είναι μία διαρκής προσπάθεια. Σε κάποια θέματα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση πρέπει να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, με πρωταρχικό στόχο να μειωθεί η ανεργία και εξαλειφθούν οι ανισότητες να εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταχύτερα τα προβλήματά του», σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε τις τρεις κύριες προκλήσεις της κυβέρνησης:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις