Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σκουριά στα πλακάκια; Εξαφάνισε την πανεύκολα!
PLUS

Σκουριά στα πλακάκια; Εξαφάνισε την πανεύκολα!

Αν δεν πρόλαβες να σταματήσεις τη δημιουργία σκουριάς στα πλακάκια και τώρα ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσεις, υπάρχουν λύσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι πρέπει να τρίψεις το λεκέ, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς. Αν δε φροντίσεις να εξαφανιστεί από το πλακάκι, τότε θα δεις ότι θα εξαπλωθεί ξανά σιγά […]

Αν δεν πρόλαβες να σταματήσεις τη δημιουργία σκουριάς στα πλακάκια και τώρα ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσεις, υπάρχουν λύσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι πρέπει να τρίψεις το λεκέ, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς. Αν δε φροντίσεις να εξαφανιστεί από το πλακάκι, τότε θα δεις ότι θα εξαπλωθεί ξανά σιγά σιγά, προκαλώντας ζημιές.

  • Αν μιλάμε για κατάλληλα υλικά, το λεμόνι μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις την επιφάνεια. Ρίξε πάνω στο λεκέ χυμό λεμονιού και αλάτι. Αφού περάσει περίπου μια ώρα, τρίψε πολύ καλά το πλακάκι και ξέπλυνε με νερό. Την ίδια επίδραση με το λεμόνι έχει και το λάιμ. Αν η πρώτη προσπάθεια δεν έχει πλήρη επιτυχία, επανέλαβε.
  • Άλλος ένας ισχυρός σου σύμμαχος στη μάχη κατά της σκουριάς, είναι η μαγειρική σόδα. Μάλιστα, η σόδα μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, αν συνδυαστεί με άσπρο ξύδι. Συγκεκριμένα, μπορείς να πασπαλίσεις λίγη σόδα στα πλακάκια που μοιάζουν να έχουν σκουριάσει και να ρίξεις πάνω ξύδι. Σε 5 λεπτά, το μείγμα θα πρέπει να έχει απελευθερώσει τη δράση του, και τότε θα μπορείς να τρίψεις την επιφάνεια με μια βούρτσα για να καθαρίσει.

Οι αρμοί, ή αλλιώς κενά ανάμεσα στα πλακάκια, μπορούν επίσης να επιτρέψουν στη σκουριά να εξαπλωθεί πάνω στο μέταλλο. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για τον καθαρισμό αρμών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους άμεσα.

  • Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια πιο οικονομική και οικολογική λύση.
  • Η λύση αυτή περιλαμβάνει μια απλή συνταγή, από υλικά που είναι πιθανό να έχεις ήδη στο σπίτι σου. Θα χρειαστείς 7 κούπες νερό, μισή κούπα μαγειρική σόδα, ένα τρίτο της κούπας λεμόνι, ή λάιμ και ένα τέταρτο της κούπας άσπρο ξύδι. Αναμειγνύεις τα υλικά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, και κατόπιν τρίβεις τους αρμούς με μια βούρτσα, μια παλιά οδοντόβουρτσα, ή και ένα λεπτό συρματάκι. Έπειτα, με ένα στεγνό πανί μπορείς να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα, και το καθάρισμά σου για τη σκουριά στα πλακάκια θα έχει ολοκληρωθεί!
  • Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις μια πάστα μαγειρικής σόδας, την οποία θα απλώσεις πάνω στις επιφάνειες που έχουν προσβληθεί από σκουριά. Άφησε τη να δράσει για μερικά λεπτά και έπειτα τρίψε την περιοχή με ένα πανί και άπρο ξύδι. Στο τέλος, μην ξεχάσεις να ξεπλύνεις με άφθονο νερό.

Ένας τελευταίος τρόπος για την αντιμετώπιση της σκουριάς, ειδικά στα κενά ανάμεσα στα πλακάκια, είναι να ρίξεις πάνω στα πλακάκια coca cola για μερικά λεπτά, και μετά να ξεπλύνεις.

Βέβαια, ο τρόπος αυτός είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει, αν η σκουριά βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο. Γενικά, μπορείς να απωθήσεις τη σκουριά από διάφορα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας ένα ύφασμα, ή σφουγγάρι βουτηγμένο σε coca cola. Μάλιστα, μπορείς να φέρεις στην αρχική τους κατάσταση τις σκουριασμένες βίδες, αν τις βυθίσεις για λίγη ώρα σε ένα δοχείο με το αναψυκτικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις