Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκρός ο Ρόι Μπένετ, ο μεγαλύτερος “εχθρός” του Μουγκάμπε
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο Ρόι Μπένετ, ο μεγαλύτερος “εχθρός” του Μουγκάμπε

Ο Ρόι Μπένετ, ιδρυτής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στις ΗΠΑ. Ο Μπένετ ήταν από τους ισχυρότερους αντιπάλους του αποπεμφθέντος προέδρου Μουγκάμπε και, αν και λευκός, οι συμπολίτες του τον αποκαλούσαν «πατσέντου», που στη γλώσσα τους, τα σόνα, σημαίνει «δικός μας άνθρωπος». Στο ελικόπτερο επέβαινε […]

Ο Ρόι Μπένετ, ιδρυτής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στις ΗΠΑ.

Ο Μπένετ ήταν από τους ισχυρότερους αντιπάλους του αποπεμφθέντος προέδρου Μουγκάμπε και, αν και λευκός, οι συμπολίτες του τον αποκαλούσαν «πατσέντου», που στη γλώσσα τους, τα σόνα, σημαίνει «δικός μας άνθρωπος».

Στο ελικόπτερο επέβαινε και η συζυγός του Χέδερ, που επίσης σκοτώθηκε.

Ο Ρόι Μπένετ μιλούσε άπταιστα τη διάλεκτο σόνα, επιδίωκε την πολιτική αλλαγή για τη Ζιμπάμπουε, σε βαθμό να θεωρείται ίσως ο ισχυρότερος αντίπαλος του Μουγκάμπε, ο οποίος εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει των προεδρικό θώκο έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία και εξαιτίας κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Μάλιστα ελεγχόταν από διεθνείς οργανισμούς για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Είχε εκλεγεί βουλευτής σε αγροτική περιφέρεια της χώρας, όπου κυριαρχούσε το κόμμα του Ρόμπερτ Μουγκάμπε και το 2004 είχε φυλακιστεί για ένα χρόνο, έπειτα από επεισόδιο στη Βουλή. Υπουργός της κυβέρνησης τον είχε αποκαλέσει «απόγονο κλεφτών και δολοφόνων» με αποτέλεσμα ο Μπένετ να τον χτυπήσει.

Αναγκάστηκε για μια πενταετία να αποσυρθεί από την πολιτική, διότι είχε δεχθεί απειλές. Το 2009 έφυγε για τη Νότιο Αφρική, συνεχίζοντας την κριτική προς τον Μουγκάμπε και το καθεστώς του, ενώ είχε υποστεί σειρά από δικαστικές διώξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις