Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο Νίμιτς έριξε στο “τραπέζι” τα πρώτα ονόματα- Όλα έχουν τον όρο “Μακεδονία”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο Νίμιτς έριξε στο “τραπέζι” τα πρώτα ονόματα- Όλα έχουν τον όρο “Μακεδονία”

Πέντε προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και πρώην πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι, κατά την χθεσινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της […]

Πέντε προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και πρώην πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι, κατά την χθεσινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija

Severna Makedonija

Gorna Makedonija

Vardarska Makedonija

Makedonija (Skopje).

Γλώσσα

Όσο για τη γλώσσα, προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Υπηκοότητα

Σε ότι αφορά στην υπηκοότητα προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή, π.χ., «nationality of the Republika Nova Makedonija».

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της συνάντησης, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση», προκαλώντας απογοήτευση και ανησυχία για το μέλλον των συνομιλιών.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους, εκδίδοντας ανακοίνωσή στην οποία εκτιμά ότι με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις