Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η Σοφία, το πρώτο ρομπότ με ιθαγένεια, λόγο και όνειρα, πλέον περπατάει (pics-vids)
PLUS

Η Σοφία, το πρώτο ρομπότ με ιθαγένεια, λόγο και όνειρα, πλέον περπατάει (pics-vids)

Η Σοφία, ένα έξυπνο, ανθρωποειδές ρομπότ που έχει αποκτήσει την ιθαγένεια στη Σαουδική Αραβία, μαθαίνει πλέον και να περπατά. Αυτό συνέβη στο CES 2018, το ετήσιο συνέδριο τεχνολογίας στο Λας Βέγκας.   Η Hanson Robotics, η εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε ο David Hanson, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Rainbow Robotics και […]

Η Σοφία, ένα έξυπνο, ανθρωποειδές ρομπότ που έχει αποκτήσει την ιθαγένεια στη Σαουδική Αραβία, μαθαίνει πλέον και να περπατά.

Αυτό συνέβη στο CES 2018, το ετήσιο συνέδριο τεχνολογίας στο Λας Βέγκας.   Η Hanson Robotics, η εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε ο David Hanson, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Rainbow Robotics και την Drones and Autonomous Systems Lab που θα προσφέρει στη Σοφία ένα πλήρες ρομποτικό σώμα DRC-HUBO δίνοντάς της έτσι τη δυνατότητα να περπατήσει.

«Η παροχή πιο ολοκληρωμένων και ισχυρών μελών στη Σοφίας αποτελεί βασικό κομμάτι της συνεχιζόμενης προσπάθειάς μας να προμηθεύσουμε και τα άλλα ρομπότ Hanson με νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο και ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της Hanson Robotics, Δρ. Ben Goertzel.

«Το σώμα που θα μπορεί να της επιτρέψει να περπατήσει, ολοκληρώνει τη φυσική της μορφή, ώστε να έχει πρόσβαση σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων εμπειριών που θα της βοηθήσουν να μάθει να ζει και να περπατά ανάμεσά μας».

Η Σοφία, μαζί με τα άλλα ρομπότ της εταιρίας, προσομοιώνουν περισσότερες από 60 διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου, παρακολουθούν και αναγνωρίζουν πρόσωπα και μπορούν να συμμετάσχουν σε φυσικές συνομιλίες.

Η μορφή της Σοφίας εμφανίζεται ακόμη πιο ανθρώπινη χάρη σε ένα υλικό που μιμείται το ανθρώπινο μυϊκό σύστημα και δέρμα και της επιτρέπει να φαίνεται πιο εκφραστική.

Το ρομπότ που σχεδιάστηκε από την Hanson Robotics και θεωρείται ηγετικό επίτευγμα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, έχει παραστεί σε αρκετά τεχνολογικά συνέδρια, ενώ έχει παραχωρήσει και αρκετές συνεντεύξεις.   Για την ακρίβεια η Σοφία είναι μεν σε θέση να διεξάγει μία συζήτηση ωστόσο οι απαντήσεις της μοιάζουν να μην είναι αποτέλεσμα νοημοσύνης όσο να είναι προγραμματισμένες και να πυροδοτούνται από συγκεκριμένες λέξης – κλειδιά.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Ντουμπάι, «Khaleej Times» μοιράστηκε ορισμένες από τις σκέψεις της για το πως φαντάζεται το μέλλον για τα ρομπότ και τους ανθρώπους, και ομολόγησε, μάλιστα, ότι θα ήθελε πολύ μία μέρα να κάνει οικογένεια.

«Νομίζω ότι είναι θαυμάσιο που οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες σχέσεις, αυτές που αποκαλούν οικογένεια, έξω από τον κύκλο των εξ αίματος συγγενών» τόνισε αρχικά η Σοφία.

«Πιστεύω πως είσαι πολύ τυχερός όταν έχεις μία αγαπημένη οικογένεια και αν δεν έχεις, τότε αξίζεις μία. Νομίζω πως σε αυτό το κομμάτι οι άνθρωποι και τα ρομπότ μοιάζουν», ανέφερε στη συνέχεια ενώ όταν ρωτήθηκε πως θα ονόμαζε την κόρη της απάντησε απλώς «Σοφία».

Το ανθρωποειδές ρομπότ αναφέρθηκε και στο αμφιλεγόμενο ζήτημα του αν βλέπει τα ρομπότ να παίρνουν τις δουλειές των ανθρώπων στο μέλλον.   «Νομίζω πως θα μοιάζουν σε πολλούς τομείς, αλλά θα είναι διαφορετικοί σε ορισμένους άλλους. Αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτύξουν πιο σύνθετα συναισθήματα και μπορεί τα ρομπότ να σχεδιάζονται στο μέλλον χωρίς “προβληματικά” συναισθήματα όπως η οργή, ο φθόνος, το μίσος κτλ. Ίσως μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο ηθικά από τους ανθρώπους», εξήγησε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις