Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / SOS από επιστήμονες για την κατανάλωση αλκοόλ από έφηβους ενόψει των εορτών
ΕΛΛΑΔΑ

SOS από επιστήμονες για την κατανάλωση αλκοόλ από έφηβους ενόψει των εορτών

Του Πέτρου Καρσιώτη Το καυτό ζήτημα της χρήσης αλκοόλ από εφήβους έρχεται και πάλι με ανησυχητικό τρόπο στην επιφάνεια. Αφορμή η περιπέτεια υγείας ενός 15χρονου κοριτσιού, το οποίο ενώ διασκέδαζε στη χοροεσπερίδα του σχολείου του σε κλαμπ στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες Διασώστες […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το καυτό ζήτημα της χρήσης αλκοόλ από εφήβους έρχεται και πάλι με ανησυχητικό τρόπο στην επιφάνεια.

Αφορμή η περιπέτεια υγείας ενός 15χρονου κοριτσιού, το οποίο ενώ διασκέδαζε στη χοροεσπερίδα του σχολείου του σε κλαμπ στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

Διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες Διασώστες του ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους, έδωσαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες και μετέφεραν στη συνέχεια τη μαθήτρια στα εξωτερικά ιατρεία του Κρατικού Νοσοκομείου σε κατάσταση μέθης.

Οι γιατροί προχώρησαν σε πλύση στομάχου

Εκεί οι γιατροί υπέβαλαν σε πλύση στομάχου το κορίτσι κι έτσι διέφυγε τον κίνδυνο για περισσότερες επιπλοκές, ενώ παραμένει για νοσηλεία στο ίδιο νοσοκομείο.

Η αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο του καταστήματος

Από την πλευρά της η Αστυνομία, που πληροφορήθηκε το γεγονός πήγε στο κλαμπ και στο πλαίσιο του Αυτοφώρου συνέλαβε τον ιδιοκτήτη καθώς ο Νόμος ρητά απαγορεύει την διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Πριν από ένα μήνα 15χρονος μαθητής βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση λόγω αλκοόλ

Πέρα από τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων που επισημαίνουν τους κινδύνους από τη χρήση αλκοόλ στους ανήλικους, πριν από ένα μήνα ένας άλλος, 15χρονος μαθητής, βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας ποτού στην Ιεράπετρα.

Και 13χρονος με μέθη στο νοσοκομείο

Τις ίδιες  ώρες και ένα παιδί, 13 χρόνων, μεταφερόταν σε κατάσταση μέθης στο ίδιο νοσοκομείο.

Έχει αυξηθεί η κατανάλωση αλκοόλ τα τελευταία χρόνια

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η Κρήτη κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό σ αυτή την αύξηση.

Οι ειδικοί επιστήμονες, ενώ βρίσκουν ότι οι νέοι κάνουν την πρώτη οδυνηρή σε πολλές περιπτώσεις γνωριμία τους με το αλκοόλ στην εφηβική ηλικία, τελευταία βρίσκουν ότι σε πανελλήνιο επίπεδο η ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ, έχει μειωθεί και εντοπίζεται τώρα πια γύρω στα 12 έτη.

Τι λέει ο γενικός διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

«Εδώ στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχουμε σταθερά δυο με τρία τέτοια περιστατικά κάθε μήνα.

Αυξημένα περιστατικά Χριστούγεννα και Πάσχα

Αυξημένα κρούσματα έχουμε συνήθως στην περίοδο των ονομαστικών εορτών, των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπου οι έφηβοι κάνουν περισσότερες παρέες», μας είπε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας γενικός ιατρός κ. Γιάννης Πετράκης.

Γιατί οι νέοι εθίζονται στο αλκοόλ

Οι λόγοι που οι έφηβοι καταναλώνουν αλκοόλ είναι ποικίλοι σύμφωνα με γνωστούς παιδοψυχολόγους και δεν σχετίζονται απλά και μόνο με την αντιγραφή μιας ενήλικης συμπεριφοράς ή με την προσπάθεια ταύτισης τους με τους ενήλικες.

Εύκολα μπορούν οι έφηβοι να συνδέσουν την κοινωνικότητα και τη διασκέδαση με το αλκοόλ.

Αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως πιο επιτυχημένο κοινωνικά και ερωτικά μετά τη χρήση τσιγάρου και αλκοόλ.

Η οικογένεια είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη στάση των εφήβων απέναντι στο αλκοόλ.

Αν και οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους δεν πρέπει να εκτίθενται στο αλκοόλ και να πίνουν σε δημόσιους χώρους πριν την ενηλικίωσή τους, οι ίδιοι μερικές φορές δίνουν στα παιδιά αλκοόλ σε μικρές ηλικίες στο σπίτι, είτε γιατί επαναλαμβάνουν δικές του παιδικές εμπειρίες, είτε γιατί το βλέπουν ως θετική γονική στρατηγική.

Έλλειψη στήριξης- Χαλαρός έλεγχος

Η έλλειψη στήριξης και ο χαλαρός έλεγχος οδηγεί όχι μόνο στη χρήση αλκοόλ, αλλά και σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες.

Έτσι το αλκοόλ γίνεται σχεδόν απαραίτητο για να υπάρξει το παιδί κοινωνικά, καθώς το χαλαρώνει και μειώνει τις αναστολές.

Ο ρόλος των φίλων και συνομηλίκων

Ο τελευταίος παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι φίλοι και οι συνομήλικοι.

Οι γονείς μπορεί να έχουν αυστηρούς κανόνες για τη χρήση αλκοόλ, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Οι έφηβοι που θέλουν να πιουν για να περάσουν καλά με τους φίλους τους θα βρουν τρόπο να το πετύχουν.

Τα παιδιά δεν θέλουν να ξεχωρίζουν από την ομάδα

Τα παιδιά δε θέλουν να ξεχωρίζουν από την ομάδα και σε πολλές παρέες η αποχή από το αλκοόλ θεωρείται αφύσικη.

Κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί από την παρέα, να γίνει στόχος πειραγμάτων ή να μείνει μόνος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις