Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Στο φως η απαγορευμένη ταινία της Αλίκης από τη Finos Films (vid)
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στο φως η απαγορευμένη ταινία της Αλίκης από τη Finos Films (vid)

Για κάποιους ήταν μια προσπάθεια της “εθνικής star” Αλίκης Βουγιουκλάκη να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, για άλλους κάτι αποτυχημένο που δικαιολογημένα “αποσύρθηκε”.Η Finos Film όμως έκανε την «μεγάλη» ανακοίνωση. Πενήντα χρόνια μετά οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να δώσουν μερικές σκηνές στη δημοσιότητα με το σχόλιο “Συμβαίνει τώρα! Η “Αλίκη” βρέθηκε και αποκαταστάθηκε. Λίγο υπομονή ακόμα.. #aliki #restoration” γράφει […]

Για κάποιους ήταν μια προσπάθεια της “εθνικής star” Αλίκης Βουγιουκλάκη να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, για άλλους κάτι αποτυχημένο που δικαιολογημένα “αποσύρθηκε”.Η Finos Film όμως έκανε την «μεγάλη» ανακοίνωση.

Πενήντα χρόνια μετά οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να δώσουν μερικές σκηνές στη δημοσιότητα με το σχόλιο “Συμβαίνει τώρα! Η “Αλίκη” βρέθηκε και αποκαταστάθηκε. Λίγο υπομονή ακόμα.. #aliki #restoration” γράφει η εταιρία στην ανάρτηση που έγινε viral για την ταινία που μισό αιώνα μετά έρχεται ξανά στο φως.

Η ταινία του 1964 “Αλίκη” (Aliki my love) ήταν η απόπειρα της Βουγιουκλάκη για διεθνή καριέρα. Η παγωμένη υποδοχή της στα ταμεία την έβαλαν στη λήθη με τον αστικό μύθο να θέλει τον ίδιο τον Φίνο να τη βρήκε υπερβολικά τολμηρή.

Η ταινία προβλήθηκε τον Μάρτιο και έκοψε λιγότερα από 250.000 εισιτήρια τη σεζόν 1963-64 στην Ελλάδα -ένα νούμερο που την ανέδειξε σε εμπορική αποτυχία. Λέγεται ότι ο Φιλοποίμην Φίνος είχε επενδύσει 9.000.000 δρχ. σε αυτό το άνοιγμα της Βουγιουκλάκη στη διεθνή αγορά.

Σήμερα οι υπεύθυνοι της Φίνος Φιλμ επεξεργάζονται ψηφιακά μια κόπια για να τη συστήσουν ξανά στο κοινό.

Στην ταινία η Βουγιουκλάκη υποδύεται μια νησιωτοπούλα που ερωτεύεται έναν ξένο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της για να εκτιμήσει μια κληρονομία που του άφησαν. Συμπρωταγωνιστής της ο Jess Conrad και στη μουσική επένδυση ήταν, όπως και στη Μανταλένα, ο Μάνος Χατζιδάκις.

“Η ταινία δεν τράβηξε διότι επιχείρησαν να κάνουν μια αντιγραφή της Μανταλένας” είπε σε συνέντευξη της η Βουγιουκλάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου.

Οι δημοσιογράφοι της εποχής την αποκαλούσαν “απαγορευμένη ταινία της Αλίκης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις