Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευρωκοινοβούλιο: «Παρεξήγηση» η απαγόρευση του γύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωκοινοβούλιο: «Παρεξήγηση» η απαγόρευση του γύρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τον γύρο και το κεμπάπ στην Ευρωβουλή, ενώ αναμένεται και αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός, προκαλώντας πανικό: «Θα μας απαγορεύσουν τον γύρο» προειδοποιούσαν  τίτλοι σε πολλές εφημερίδες, μεταξύ άλλων και η έγκυρη γερμανική Bild. Στην πραγματικότητα οι ευρωβουλευτές δεν […]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τον γύρο και το κεμπάπ στην Ευρωβουλή, ενώ αναμένεται και αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός, προκαλώντας πανικό: «Θα μας απαγορεύσουν τον γύρο» προειδοποιούσαν  τίτλοι σε πολλές εφημερίδες, μεταξύ άλλων και η έγκυρη γερμανική Bild. Στην πραγματικότητα οι ευρωβουλευτές δεν συζητούσαν για την απαγόρευση του γύρου ή του κεμπάπ, αλλά για την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε όλα τα προϊόντα σούβλας, με την αιτιολογία ότι μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Πρόκειται λοιπόν περί παρεξήγησης, ξεκαθαρίζει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».

«Φάνηκε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα σταθεί εμπόδιο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στα διάφορα προϊόντα σούβλας, άρα θα απαγορευθούν. Αυτό ήταν ένα λογικό πήδημα, το οποίο οφείλεται στην ανάγκη των μέσων να έχουν μεγάλους, τρομολαγνικούς τίτλους» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Για να προσθέσει ότι «ο γύρος έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα παράγεται χωρίς τη χρήση φωσφορικών αλάτων. Άρα δεν τον επηρεάζουν τα προϊόντα σούβλας…»

Η Κομισιόν είχε προτείνει να επιτραπούν τα φωσφορικά άλατα πανευρωπαϊκά, αλλά η επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου ήθελε να αναβληθεί η όποια απόφαση μέχρι το 2019, προκειμένου να εκδοθεί προηγουμένως σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Στην ουσία πρόκειται για το σύνηθες δίλημμα σε θέματα προστασίας του καταναλωτή: κάποιοι θέλουν να απαγορεύσουν μία ουσία μέχρι να πιστοποιηθεί με βεβαιότητα ότι είναι ακίνδυνη, ενώ άλλοι προτιμούν να την επιτρέψουν εκτός αν αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι είναι επικίνδυνη. «Αν θυμόσαστε, παλαιότερα είχαμε τον ίδιο φόβο για το κοκορέτσι, το σπληνάντερο και άλλα» λέει ο Μίλτος Κύρκος. «Τον καιρό των ʻτρελών αγελάδωνʼ είχαν παρθεί ή σχεδιάζονταν κάποια μέτρα. Καθήκον της Επιτροπής είναι η υγεία των κατοίκων της ΕΕ. Αν υπάρχουν έρευνες πιστοποιημένες, οι οποίες δείχνουν ότι μία ουσία είναι επικίνδυνη, η Κομισιόν έχει καθήκον να παρέμβει…».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις