Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συνυπεύθυνοι εγγυητές και κληρονόμοι, όπως ο δανειολήπτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνυπεύθυνοι εγγυητές και κληρονόμοι, όπως ο δανειολήπτης

Οι ειδικοί το τονίζουν ευθέως. Αυτός που βάζει την υπογραφή του ως εγγυητής έχει την ίδια ευθύνη με αυτόν που λαμβάνει το δάνειο. Ουσιαστικά όλοι οι εγγυητές είναι καδραρισμένοι στη δίνη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών… Ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια συμπαρασύρουν και όσους εγγυητές έχουν βάλει την υπογραφή τους στη χορήγησή τους και είναι αντιμέτωποι […]

Οι ειδικοί το τονίζουν ευθέως. Αυτός που βάζει την υπογραφή του ως εγγυητής έχει την ίδια ευθύνη με αυτόν που λαμβάνει το δάνειο. Ουσιαστικά όλοι οι εγγυητές είναι καδραρισμένοι στη δίνη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών…

Ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια συμπαρασύρουν και όσους εγγυητές έχουν βάλει την υπογραφή τους στη χορήγησή τους και είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη που δεν έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

Να τονισθεί ότι «το θέμα είναι μεγάλο, ενώ αφορά κυρίως και σε συγγενικά πρόσωπα ή πρόσωπα που έβαλαν την υπογραφή τους». Αυτή η εξέλιξη τους ακολουθεί έως και το Νόμο Κατσέλη. Πολλοί ρωτούν αν ο εγγυητής προστατεύεται από την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο για τον πρωτοφειλέτη και αν πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση. Λοιπόν! Δεν προστατεύεται… Ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση θα εκδοθεί η απόφαση, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική, ίσως μη απαλλακτική, σε σχέση με του κυρίως οφειλέτη. Οι εγγυητές πρέπει να ξέρουν ότι:

  1. Πρέπει ανταποκρίνονται στα τηλεφωνήματα των τραπεζών.
  2. Πρέπει να είναι συνεργάσιμοι.
  3. Ακόμη κι αν ο οφειλέτης υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, δεν μηδενίζονται οι δικές τους υποχρεώσεις.
  4. Οι πιστωτές διατηρούν δικαιώματα κατά του εγγυητή ακόμα και μετά τη ρύθμιση των χρεών ή την απαλλαγή του οφειλέτη και μπορούν να αξιώσουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής.
  5. Οι εγγυητές θα πρέπει να προχωρούν σε ένδικα μέσα.
  6. Όπλα τους η προσφυγή στον νόμο Κατσέλη, αν πληρούν τους όρους για να προστατέψουν τη δική τους περιουσία ή οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί με τις τράπεζες.
  7. Ευθύνες έχουν και οι κληρονόμοι που δεν έχουν αποποιηθεί κληρονομιά προσώπου που είχε όφειλες. Εάν αυτός που πέθανε είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του νόμου Κατσέλη και πέθανε πριν από τον δικαστικό συμβιβασμό ή πριν από την απόφαση για ρύθμιση των χρεών του, προκειμένου να προστατευθούν οι κληρονόμοι από τα χρέη, θα πρέπει να ξεκινήσουν στο όνομά τους και για λογαριασμό τους τη διαδικασία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Αν υπάρχει απόφαση ρύθμισης, τότε αυτή τους καλύπτει πλήρως. Πολλές λοιπόν οι παγίδες και προσοχή!

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις