Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / SOS από επιστήμονες: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας μετακίνησε τον φλοιό της Γης
ΚΟΣΜΟΣ

SOS από επιστήμονες: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας μετακίνησε τον φλοιό της Γης

Οι δύο μικρές δονήσεις που έγιναν αισθητές το Σάββατο, από τη Β. Κορέα, ήταν πιθανότατα μετασεισμοί από την ισχυρή πυρηνική δοκιμή που έκανε η Πιονγιάνγκ στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού οργανισμού γεωλογικών ερευνών. Πρόκειται για μετασεισμούς εντάσεως 2,9 και 2,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το USGS και τον Λασίνα Ζέρμπο, του οργανισμού για […]

Οι δύο μικρές δονήσεις που έγιναν αισθητές το Σάββατο, από τη Β. Κορέα, ήταν πιθανότατα μετασεισμοί από την ισχυρή πυρηνική δοκιμή που έκανε η Πιονγιάνγκ στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού οργανισμού γεωλογικών ερευνών.

Πρόκειται για μετασεισμούς εντάσεως 2,9 και 2,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το USGS και τον Λασίνα Ζέρμπο, του οργανισμού για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, με έδρα τη Βιέννη. Σε ανάρτηση στο Twitter ο τελευταίος ανέφερε ότι αναλυτές επιβεβαίωσαν ότι η δραστηριότητα αυτή ήταν τεκτονική.

Αξιωματούχος του USGS δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι οι δονήσεις ήταν κοντά στην περιοχή όπου η Β. Κορέα έκανε την έκτη και μεγαλύτερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου. «Είναι πιθανότατα γεγονότα εκτόνωσης από την έκτη πυρηνική δοκιμή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Οταν έχεις μία ισχυρή πυρηνική δοκιμή, αυτή μετακινεί τον φλοιό της Γης στην περιοχή και παίρνει λίγο καιρό για να υποχωρήσει πλήρως. Είχαμε αρκετά μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή», συμπλήρωσε.

Η Πιονγιάνγκ είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι έκανε δοκιμή με βόμβα υδρογόνου και οι ειδικοί εκτίμησαν ότι ήταν 10 φορές πιο ισχυρή από την αμερικανική ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, το 1945.

Από τότε, μία σειρά σεισμών έχει κάνει τους ειδικούς να υποψιάζονται ότι η δοκιμή μπορεί να έβλαψε την ορεινή τοποθεσία στην οποία η Β. Κορέα κάνει όλες τις πυρηνικές δοκιμές. Η υπηρεσία πληροφοριών της Ν. Κορέας είχε ενημερώσει τους βουλευτές της χώρας τον Οκτώβριο ότι μπορεί η Πιονγιάνγκ να ετοιμάζει δύο ακόμη τούνελ εκεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις