Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα- Είχε ρημάξει την Δυτική Ελλάδα (photos)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα- Είχε ρημάξει την Δυτική Ελλάδα (photos)

Του Πέτρου Καρσιώτη Έξι περιοχές, από την Ήπειρο έως την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, σάρωνε για μήνες  μία πολυμελής συμμορία διαρρηκτών Ρομά, με 36χρονο αρχηγό και δεκάδες μέλη τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με στενές συγγενικές σχέσεις. Συνελήφθησαν 12 μέλη, αναζητούνται άλλα 7 Σε επιχειρήσεις της Αστυνομίας συνελήφθησαν δώδεκα μέλη της σπείρας, μεταξύ των […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Έξι περιοχές, από την Ήπειρο έως την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, σάρωνε για μήνες  μία πολυμελής συμμορία διαρρηκτών Ρομά, με 36χρονο αρχηγό και δεκάδες μέλη τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με στενές συγγενικές σχέσεις.

Συνελήφθησαν 12 μέλη, αναζητούνται άλλα 7

Σε επιχειρήσεις της Αστυνομίας συνελήφθησαν δώδεκα μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και ο 36χρονος αρχηγός, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα επτά μέλη.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, των αστυνομικών της Ασφάλειας Ιωαννίνων, έχουν ταυτοποιηθεί 132 περιπτώσεις κλοπών   με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.

Πώς… επιμερίζονται οι διαρρήξεις ανά περιοχή

Από αυτές, οι  81 διαρρήξεις διαπράχθηκαν  σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, 40 περιπτώσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Λευκάδας, έξι διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές των Ιωαννίνων, δύο περιπτώσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Πρέβεζας, δύο περιπτώσεις διαρρήξεων στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και μία περίπτωση διάρρηξης σε περιοχή της Κέρκυρας.

Δρούσε σε τρεις υποομάδες

Η συμμορία δρούσε σε τρεις υποομάδες με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους, απ όπου εφορμούσαν αφού είχαν ήδη στις περισσότερες περιπτώσεις στοχοποιήσει  τα σπίτια στα οποία επρόκειτο να εισβάλουν.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η Αστυνομία αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους,  τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, επέλεγαν τους στόχους

– Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, επέλεγαν τις περιοχές, τις οποίες εξερευνούσαν για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους και μετέβαιναν στην περιοχή που επέλεγαν πρωινές και απογευματινές ώρες, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης.

Είχαν εντοπίσει από πριν σπίτια- στόχους

– Στη συνέχεια, είτε εντόπιζαν εκείνη τη στιγμή κυρίως οικίες οι οποίες ήταν πρόσφορες προς διάρρηξη, είτε μετέβαιναν σε οικίες τις οποίες είχαν σε προγενέστερο χρόνο εντοπίσει, έχοντας συλλέξει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των ηλικιωμένων κυρίως ιδιοκτητών.

Μετρητά, κοσμήματα, τιμαλφή η λεία τους

– Αφού πραγματοποιούσαν κατόπτευση των οικιών, εισέρχονταν στους χώρους είτε διαρρηγνύοντας σημεία εισόδου είτε από ανασφάλιστα σημεία και αφαιρούσαν κυρίως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έδρασαν και με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Δύο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά τους χώρους

– Στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Στενές συγγενικές σχέσεις μεταξύ των μελών

Τα μέλη της σπείρας των Ρομά είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους στην πλειοψηφία τους και σχεδόν όλοι τους ήταν σεσημασμένοι για κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες

Η επιχείρηση εξάρθρωσης πραγματοποιήθηκε χθες σε Ιωάννινα, Αγρίνιο, Βόνιτσα και Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.

Η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2017.

Μετρητά και λίρες Ιταλίας στην κατοχή τους

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των 2.190 ευρώ και των 11.000 λιρών Ιταλίας, ως προερχόμενο από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης, αεροβόλο όπλο με διόπτρα, κυνηγετικό όπλο, τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, δύο φορητοί υπολογιστές, ψηφιακή βιντεοκάμερα, σιδερογροθιά, 23 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις