Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο Ερντογάν ήρθε και κατηγορεί την Ελλάδα- Ιστορική η λογομαχία με τον Παυλόπουλο (vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο Ερντογάν ήρθε και κατηγορεί την Ελλάδα- Ιστορική η λογομαχία με τον Παυλόπουλο (vid)

«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ. Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης. Θέματα δεν κατανοούνται σωστά» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά τα όσα είπε ο Έλληνας Πρόεδρος ότι η χώρα δεν συζητάει τη συνθήκη της Λωζάνης. «Είναι μια […]

«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ. Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης. Θέματα δεν κατανοούνται σωστά» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά τα όσα είπε ο Έλληνας Πρόεδρος ότι η χώρα δεν συζητάει τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Είναι μια συμφωνία πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.

Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Είπατε ότι χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υπάρχει ο όρος τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι εκεί μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης. Γίνονται προσπάθειες για τον αρχιμουφτή να τον διορίζει το κράτος.

Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται» είπε ο κ. Ερντογάν.

Είπε ότι στη δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμάμιδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. «Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης;» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ γιατί την υποστήριξε η Τουρκία.

«Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε εσείς από το ΝΑΤΟ, εμείς σας στηρίξαμε να ξαναμπείτε. Σας είδαμε σαν γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο, όπως και στο Αιγαίο. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης» ανέφερε και τόνισε ότι κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή στη Θράκη. «Αναρτήθηκαν αφίσες και χαράχτηκαν σήματα σε σπίτια στην περιοχή. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε το θάρρος να επισκεφθεί την περιοχή μετά από τόσα χρόνια, και αυτές οι αντιδράσεις έπρεπε να ελεγχθούν» ανέφερε.

Την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου τόνισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως πρέπει η Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αλλαγές», είπε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας ευθέως στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών. «Kαλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο πρόεδρος ανέφερε ακόμη πάντως πως «είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού» και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα αποτελεί «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μία καλή φιλία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται επικαιροποίηση αλλά ερμηνεία. «Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες», κατέληξε ο κ.Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις