Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Ζευγάρι εμφάνιζε στο Facebook «μαϊμού»… Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζευγάρι εμφάνιζε στο Facebook «μαϊμού»… Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Του Πέτρου Καρσιώτη Απίστευτο. Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος… μαϊμού (!), έστησε στο Facebook ένα ζευγάρι, σε βάρος του οποίου μετά από πολύμηνη έρευνα σχηματίστηκε δικογραφία! Χρησιμοποιούσαν το πραγματικό λογότυπο από τον Αύγουστο Τα στοιχεία της… πραγματικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρουν ότι το ζευγάρι χρησιμοποιώντας από τον περασμένο Αύγουστο το ακριβές λογότυπο της σημαντικής υπηρεσίας, καλούσε τον κόσμο […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Απίστευτο. Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος… μαϊμού (!), έστησε στο Facebook ένα ζευγάρι, σε βάρος του οποίου μετά από πολύμηνη έρευνα σχηματίστηκε δικογραφία!

Χρησιμοποιούσαν το πραγματικό λογότυπο από τον Αύγουστο

Τα στοιχεία της… πραγματικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρουν ότι το ζευγάρι χρησιμοποιώντας από τον περασμένο Αύγουστο το ακριβές λογότυπο της σημαντικής υπηρεσίας, καλούσε τον κόσμο να προχωρά με μηνύματα σε… καταγγελίες για θέματα διαδικτύου!

Αποκόμιζαν προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το λιγότερο που αποκόμιζαν ήταν τα προσωπικά δεδομένα (αριθμούς τηλεφώνων κλπ) αυτών που πίστευαν ότι στέλνουν τις καταγγελίες στην πραγματική Δίωξη!

Έρευνα για το αν χρησιμοποιήθηκαν

Ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποδεχθεί αν τα στοιχεία αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το ζευγάρι, που προχώρησε σ αυτή την ποινικά κολάσιμη πράξη.

Δικογραφία από τη Δίωξη

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διερευνήθηκε υπόθεση, που αφορούσε παράβαση του νόμου για τη χρήση από τρίτους τίτλων, εμβλημάτων και μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία τακτικής διαδικασίας.

Δίωξη: Παρουσιαζόταν ως το επίσημο προφίλ της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης υφίστατο προφίλ-σελίδα, που παρουσιαζόταν ως το επίσημο προφίλ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χρησιμοποιώντας το έμβλημα της Υπηρεσίας, ενώ πρότρεπε τους πολίτες να αποστέλλουν προσωπικά μηνύματα με καταγγελίες τους.

Έγιναν ενέργειες ενημέρωσης για την πλαστότητα

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την ενημέρωση του κοινωνικού δικτύου σχετικά με την πλαστότητα του επίμαχου προφίλ, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του προφίλ.

Η διαχείριση του προφίλ γινόταν μέσω δύο συνδέσεων

Ύστερα από ενδελεχή ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, προέκυψε ότι η διαχείριση του επίμαχου προφίλ πραγματοποιούνταν μέσω δύο συνδέσεων διαδικτύου, που αντιστοιχούσαν σε αντίστοιχους ημεδαπούς.

Έρευνες παρουσία εισαγγελέα

Επιπλέον, σε έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, ταυτοποιήθηκαν οι συνδέσεις διαδικτύου που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαχείριση του προφίλ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Διώκεται ποινικά η χρήση τίτλων κι εμβλημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας από τρίτους

Επισημαίνεται ότι η χρήση από τρίτους τίτλων, εμβλημάτων και μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας τόσο φυσικά όσο και διαδικτυακά απαγορεύεται και διώκεται ποινικά.

Επικοινωνήστε με την πραγματική Δίωξη μόνο

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις