Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πολυνομοσχέδια προ των πυλών: Ανοίγει ο “δρόμος” για τη ρύθμιση του χρέους;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυνομοσχέδια προ των πυλών: Ανοίγει ο “δρόμος” για τη ρύθμιση του χρέους;

Φεύγουν σήμερα Κυριακή για Βρυξέλλες οι υπουργοί Τσακαλώτος και Χουλιαράκης. Ήταν η πιο γρήγορη αξιολόγηση από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Με βάση τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες βράδυ, η Ελλάδα θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα έως το επόμενο Eurogroup, της 22ας Ιανουαρίου. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου, η […]

Φεύγουν σήμερα Κυριακή για Βρυξέλλες οι υπουργοί Τσακαλώτος και Χουλιαράκης. Ήταν η πιο γρήγορη αξιολόγηση από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Με βάση τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες βράδυ, η Ελλάδα θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα έως το επόμενο Eurogroup, της 22ας Ιανουαρίου.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει και τη δόση των 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει και ο “δρόμος” για τη ρύθμιση του χρέους. Το τελευταίο, είναι, άλλωστε, που απασχολεί έντονα και τους αξιωματούχους καθώς η μη δημιουργία κυβέρνησης στη Γερμανία επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία της Ευρωζώνης.

Ενεργειακά

Στα ενεργειακά, υπήρξε απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι μέχρι την άνοιξη του 2018 θα έχει ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη δεν θα πουληθούν, δηλαδή, υδροηλεκτρικά έργα, ενώ η πώληση του 17% της ΔΕΗ πήγε και αυτή για την άνοιξη του 2018.

Αύριο, Δευτέρα, ωστόσο, θα έχουμε κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Φλώρινα από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, χωρίς, όμως, να δημιουργούν πρόβλημα.

Προνοιακά επιδόματα

Στα προνοιακά επιδόματα συμφωνήθηκε αύξηση κατά 40% των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκ. ευρώ σε 910 εκ. ευρώ. Η νέα συμφωνία προβλέπει: – 70 ευρώ/μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα. – 140 ευρώ/μήνα για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα. – 280 ευρώ/μήνα για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το τρίτο θα προστίθενται 140 ευρώ/μήνα.

Σχολικά γεύματα- Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Στα σχολικά γεύματα θα δοθούν 40 εκ. ευρώ για καθημερινά ζεστά σχολικά γεύματα. Αφορούν 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018. Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα δοθούν 15 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000.

Απεργίες

Συμφωνία υπήρξε και ως προς την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για να προκηρύσσονται πιο δύσκολα οι απεργίες. Για να κηρυχτεί, πλέον, απεργία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου.

ΦΠΑ στα νησιά

Οι θεσμοί επιμένουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά από 1.1.2018, με το ζήτημα, κατά τον υπουργό κ. Τσακαλώτο, να επισημαίνει ότι “είναι ανοιχτό αυτό το ζήτημα”. Και αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να “ευνοηθούν” τα νησιά “που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα”.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν “νομοσχέδια και πριν από τα Χριστούγεννα”, ενώ “θα υπάρχει και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τα Χριστούγεννα” στα οποία θα ενταχθούν τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται ψήφιση. Ως προς το θέμα του χρέους μόνο το ΔΝΤ έχει ανοίξει καθώς εκτιμά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Gerry Rice, ότι “μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό’, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις