Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, κλείσαμε την συμφωνία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, κλείσαμε την συμφωνία

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, κλείσαμε την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων οδήγησε, σύμφωνα με τον υπουργό, σε συμφωνία για την προτεραιότητα των εργαζομένων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης, με την καταβολή αποζημίωσης κατά προτεραιότητα, αλλά παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής […]

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, κλείσαμε την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων οδήγησε, σύμφωνα με τον υπουργό, σε συμφωνία για την προτεραιότητα των εργαζομένων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης, με την καταβολή αποζημίωσης κατά προτεραιότητα, αλλά παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κοινή τους δήλωση επιβεβαιώνουν τη συμφωνία, αλλά τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει “το ταχύτερο δυνατό” τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Στο θέμα της προτεραιότητας του εργαζόμενου ως πιστωτή μιας εταιρείας που πτώχευσε, η απόφαση ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράττει κατά προτεραιότητα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης σε ποσοστό της τάξης του 2,75% επί του κατώτατου μισθού και επί 6 μήνες (δηλαδή 2,75 επί 6 μήνες επί 586 ευρώ = 9.669 ευρώ).

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση έγινε σε καλό κλίμα και ότι η πολιτική επικύρωσή της θα έρθει τη Δευτέρα στο Eurogroup. Η σημερινή συμφωνία – όπως ανέφερε – περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης αλλά και την ατζέντα της δ’ αξιολόγησης που προσδιορίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε σειρά νομοσχεδίων τα οποία θα έρθουν το επόμενο διάστημα και ειδικότερα, το ένα μέρος εξ αυτών πριν τα Χριστούγεννα και ένα άλλο μέρος μέρος στην αρχή του νέου έτους, με στόχο να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία με την εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το ύψος του πακέτου δόσεων που θα συνδέεται με την γ’ αξιολόγηση, ενώ ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό θα διασαφηνιστεί το επόμενο διάστημα.

“Η διαπραγμάτευση έγινε σε καλό κλίμα”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. “Κλείσαμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έχει συμβεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις”.

H συμφωνία για τα κοινωνικά επιδόματα

Νωρίτερα, η κυρία Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν το 2018 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Από το ποσό αυτό, όπως είπε, τα 260 εκατ. ευρώ  θα οδεύσουν σε οικογενειακά επιδόματα τα οποία αυξάνονται κατά 40% (στα 910 εκατ. ευρώ), ακόμη 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα, ενώ 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται από 1/1/2018 ως εξής:

-Πρώτο παιδί. Από έως 40 ευρώ, το επίδομα σήμερα αυξάνεται έως τα 70 ευρώ.

-Δεύτερο παιδί. Η οικογένεια θα λαμβάνει επιπλέον ποσό έως 70 ευρώ (έως 40 ευρώ είναι το επίπεδο σήμερα). Η οικογένεια, δηλαδή, θα λαμβάνει συνολικά έως 140 ευρώ για τα δύο τέκνα.

-Τρίτο παιδί. Θα λαμβάνουν επίδομα έως 140 ευρώ (συνολικά έως 280 ευρώ αντί για έως 242 ευρώ που ίσχυε σήμερα για οικογένεια με τρία παιδιά).

-Τέταρτο παιδί. Έως 140 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τρίτου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια επαναδιαμορφώνονται και εναρμονίζονται με αυτά που ισχύουν στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Η κλιμάκωση των επιδομάτων (έως 70 ευρώ για το πρώτο παιδί κλπ) θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια και θα αποτυπώνεται σε σχετική νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη βουλή ως τα τέλη του έτους.

Επίσης από το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσαν ότι:

– 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018. Έτσι δημιουργείται μια γέφυρα για το 2019 όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά!

– 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως είναι γνωστό, το 2019 με τα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η βουλή θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις