Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ποια είναι η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C: Η σχέση της με την Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C: Η σχέση της με την Ελλάδα

Μέλη της οργάνωσης DHKP-C, που δρα στην Τουρκία φέρονται ότι είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι εννέα προσαχθέντες, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, για κατοχή εκρηκτικών και άλλα αδικήματα. Ποια είναι η DHKP-C Το Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο, είναι τούρκικο ακροαριστερό κομμουνιστικό κόμμα. Η DHKP-C ιδρύθηκε το […]

Μέλη της οργάνωσης DHKP-C, που δρα στην Τουρκία φέρονται ότι είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι εννέα προσαχθέντες, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, για κατοχή εκρηκτικών και άλλα αδικήματα.

Ποια είναι η DHKP-C

Το Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο, είναι τούρκικο ακροαριστερό κομμουνιστικό κόμμα.

Η DHKP-C ιδρύθηκε το 1972 από τον Ντουρσούν Καρατάς και στην Τουρκία το κόμμα έχει θεωρηθεί παράνομο.  Την DHKP-C την μάθαμε το 2015, χρονιά που έκανε και το μεγαλύτερό της χτύπημα, αφού τα μέλη της είχαν πάρει όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ.

Ο Κιράζ χειριζόταν την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά τον τραυματισμό του από το περίβλημα δακρυγόνου που είχε ρίξει η αστυνομία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί.

Ο 15χρονος δεν συμμετείχε σε αυτές της διαδηλώσεις. Για την ακρίβεια, όταν τραυματίστηκε πήγαινε στον φούρνο για να πάρει ψωμί. Ο θάνατός του τον μετέτρεψε όμως σε μάρτυρα της αλόγιστης βίας του κράτους σε βάρος αθώων πολιτών και τα μέλη της DHKP-C, προκειμένου να απελευθερώσουν τον εισαγγελέα ζητούσαν την «ζωντανή ομολογία» των αστυνομικών που θεωρούνταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του 15χρονου.

Τελικά η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση για την απελευθέρωση του ομήρου αλλά όλα πήγαν στραβά και ο Εισαγγελέας πέθανε.
Επίσης, η οργάνωση έχει κάνει κατά το παρελθόν και πολλές βομβιστικές επιθέσεις  κατά της τουρκικής αστυνομίας, της αμερικανικής πρεσβείας έως της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Τι συνδέει την DHKP-C με την Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2015 πολλά ήταν τα τούρκικα μέσα που έκαναν λόγο για ανοιχτή γραμμή των τρομοκρατών της DHKP-C με την ηγεσία τους στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της ομηρίας του Τούρκου εισαγγελέα τα τούρκικα ΜΜΕ έγραψαν πως κατά τη διάρκεια της απαγωγής και μέχρι το τραγικό τέλος της, οι δύο ένοπλοι άνδρες είχαν ανοιχτή γραμμή με συντρόφους τους στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο του 2014 είχαν συλληφθεί τέσσερις Τούρκοι κουρδικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής στην περιοχή του Γκύζη.

Τον Ιούνιο του 2014, τρία άτομα, δύο άντρες μία γυναίκα, συνελήφθησαν στα Εξάρχεια, και αυτή τη φορά ήταν άτομα τουρκικής καταγωγής και είχαν να κάνουν με τη δράση της οργάνωσης DHKP-C στη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις