Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Aργεντινή: Το πλήρωμα του χαμένου υποβρυχίου «μπορεί ακόμη να είναι ζωντανό»
ΚΟΣΜΟΣ

Aργεντινή: Το πλήρωμα του χαμένου υποβρυχίου «μπορεί ακόμη να είναι ζωντανό»

Οι συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος του υποβρυχίου της Αργεντινής, που χάθηκε από τις 15 Νοεμβρίου, δεν λένε να εγκαταλείψουν την ελπίδα να έχουν καταφέρει τα αγαπημένα τους πρόσωπα με κάποιο τρόπο και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να κρατηθούν στη ζωή, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στο νότιο Ατλαντικό εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής και […]

Οι συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος του υποβρυχίου της Αργεντινής, που χάθηκε από τις 15 Νοεμβρίου, δεν λένε να εγκαταλείψουν την ελπίδα να έχουν καταφέρει τα αγαπημένα τους πρόσωπα με κάποιο τρόπο και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να κρατηθούν στη ζωή, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στο νότιο Ατλαντικό εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής και ανέμων που πνέουν με ταχύτητα έως και 90 χλμ/ώρα.

Το ARA San Juan είχε αποθέματα οξυγόνου που αρκούσαν για μόλις επτά ημέρες στην τελευταία επικοινωνία με τη βάση του, αλλά κάποιοι συγγενείς των μελών του πληρώματος ελπίζουν ότι το υποβρύχιο ίσως κατάφερε να πλησιάσει κάποια στιγμή αρκετά στην επιφάνεια του ωκεανού και να ξαναγέμισε τις δεξαμενές του με οξυγόνο.

Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, Ενρίκε Μπάλμπι, άφησε ανοικτό ένα παραθυράκι ελπίδας όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν πιθανότητες να είναι ακόμη ζωντανά τα μέλη του πληρώματος. «Ψάχνουμε εδώ και 11 μέρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ένα σενάριο ακραίας επιβίωσης», είπε.

Ο Όσκαρ Βαλέχος, βετεράνος ναυτικός και πατέρας μέλους του υποβρυχίου δήλωσε σε τοπικά δίκτυα ότι αρνείται να πιστέψει πως ο γιος του έχει χαθεί οριστικά. «Είμαι πάντα αισιόδοξος», είπε.

Άλλοι συγγενείς αγνοουμένων, όμως, δεν είναι τόσο σίγουροι. «Είμαστε σε μια κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας», είπε με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο η Μαρία Βικτόρια Μοράλες, μητέρα του ηλεκτρολόγου Λουϊς Γκαρθία.

Αν και υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ότι το υποβρύχιο ήταν σε άριστη κατάσταση και με δεδομένο ότι ο καπετάνιος του είχε αναφέρει βραχυκύκλωμα στις μπαταρίες στην τελευταία επικοινωνία και ότι στις 15 Νοεμβρίου σημειώθηκε έκρηξη στο ARA San Juan, αρκετοί αμφισβητούν έντονα την εκδοχή του ατυχήματος.

Ορισμένοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Clarin της Αργεντινής, υποθέτουν ότι κατά την τελευταία επισκευή προ τριετίας χρησιμοποιήθηκαν υλικά κατώτερης ποιότητας. Άλλοι πάλι, όπως ο δημοσιογράφος Σαντιάγο Κουνέο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το υποβρύχιο να δέχθηκε κάποια επίθεση. Βασικοί ύποπτοι: η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Συνολικά 30 σκάφη και αεροπλάνα από 13 χώρες συνεχίζουν να χτενίζουν την περιοχή, όπου πιστεύεται ότι χάθηκε το υποβρύχιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις