Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αισιοδοξία στο ακροδεξιό AfD: O “κατήφορος” της Μέρκελ οφείλεται σε εμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία στο ακροδεξιό AfD: O “κατήφορος” της Μέρκελ οφείλεται σε εμάς

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, φαίνεται να απολαμβάνει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση, παραδέχεται ένας από τους επικεφαλής του κόμματος. «Η Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς», δηλώνει ικανοποιημένος ο Αλεξάντερ […]

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, φαίνεται να απολαμβάνει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση, παραδέχεται ένας από τους επικεφαλής του κόμματος.

«Η Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς», δηλώνει ικανοποιημένος ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, 76 ετών, σε συνέντευξή του στο AFP, μία εβδομάδα πριν το συνέδριο του AfD στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

«Ο καιρός της έχει περάσει, θέλουμε να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή», τόνισε ο επικεφαλής, μαζί με την Αλίτσε Βάιντελ, της προεκλογικής εκστρατείας του AfD.

Σε αυτό το σύνθημα εξάλλου, «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει», βασίστηκε η προεκλογικη εκστρατεία του AfD.

Η απειλή της κήρυξης νέων εκλογών είναι πλέον πραγματική και ίσως αυτό να σημάνει και το τέλος της Μέρκελ, που βρίσκεται στην καγκελαρία εδώ και 12 χρόνια.

Ο Γκάουλαντ από την πλευρά του αναμένει τα καλύτερα για το κόμμα του σε περίπτωση νέων εκλογών και οι δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν. «Δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν το ζητάμε εμείς, όμως είμαστε έτοιμοι», τόνισε και «μάλλον θα κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γκάουλαντ είναι αυτός που έχει κάνει τις πιο προκλητικές δηλώσεις για το ισλάμ, τον ναζισμό και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις τελευταίες να έχουν προκαλέσει την αντίδραση και τελικά την αποχώρηση της ηγετικής προσωπικότητας του AfD Φράουκε Πέτρι.

Όμως η ριζοσπαστικοποίηση του κόμματος φάνηκε να το εξυπηρετεί κυρίως όταν χαρακτήρισε τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Γερμανία κατ’ επανάληψη εγκληματίες.

«Εκφράζουμε τους φόβους των ανθρώπων»

Ο Γκάουλαντ δεν λυπάται για τον χαρακτηρισμό αυτό, «διότι εκφράζουμε τους φόβους των ανθρώπων», εξήγησε. «Δεν θέλουμε η χώρα να αλλάξει με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».

Παρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, το AfD εκμεταλλεύεται την κοινωνική κατάσταση. Την προηγούμενη εβδομάδα η Siemens ανακοίνωσε την περικοπή σχεδόν 7.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 920 στη Σαξονία, προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος.

«Αυτό μάλλον θα μας βοηθήσει», σχολίασε ο Γκάουλαντ, που παραδέχεται ότι το κόμμα του προσελκύει κυρίως τους διαμαρτυρόμενους. «Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν το AfD εξαιτίας των προσώπων που το απαρτίζουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν», εξήγησε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις