Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Αγωνία για τις εκλογές: Στις κάλπες σήμερα 40.625 δικηγόροι
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Αγωνία για τις εκλογές: Στις κάλπες σήμερα 40.625 δικηγόροι

Η αποχή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι οποίες διεξάγονται σήμερα Κυριακή και Δευτέρα. Από  από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ θα είναι ανοικτές  52 κάλπες στα 26 εκλογικά τμήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και θα αναμένουν  την προσέλευση  των  20.990 Αθηναίων  δικηγόρων για  να […]

Η αποχή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι οποίες διεξάγονται σήμερα Κυριακή και Δευτέρα.

Από  από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ θα είναι ανοικτές  52 κάλπες στα 26 εκλογικά τμήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και θα αναμένουν  την προσέλευση  των  20.990 Αθηναίων  δικηγόρων για  να επιλέξουν με  το σύστημα της απλής αναλογικής, το  νέο πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο  τους για την επόμενη τετραετία, μεταξύ 15 υποψηφίων προέδρων και συνδυασμών.

Πέρα όμως από την Αθήνα, εκλογές θα διεξαχθούν  και στους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Πανελλαδικά, στις κάλπες θα προσέλθουν συνολικά 40.625 δικηγόροι.

Στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, οι    επαναληπτικές  εκλογές θα διεξαχθούν 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017,   ενώ στους υπόλοιπους  Συλλόγους  θα διεξαχθούν μόνο αύριο.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στους 62 από τους 63 πανελλαδικά Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης, οι εκλογές   θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικότερα, στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι 147 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι 1.320.

Για πρώτη φορά μετά την  εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικηγόρων  έχουν τεθεί φραγμοί στον αριθμό των θητειών που μπορεί να είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι  24 σύμβουλοι.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι  σύμβουλοι για τρείς.

Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει  το 50% συν ένα των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν δεν συμβεί αυτό την πρώτη Κυριακή επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αντίθετα, οι  σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.

Ακόμη, η θητεία του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν είναι πλέον τριετής  όπως ήταν έως τώρα, αλλά τετραετής.

Αναλυτικότερα, ο υποψήφιος πρόεδρος που είναι επικεφαλής συνδυασμού για να καταλάβει έδρα συμβούλου πρέπει ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος να λάβει ποσοστό άνω του 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις