Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, λέει ο Μίχαλος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, λέει ο Μίχαλος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Υπεραισιόδοξη χαρακτήρισε την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% και πλεόνασμα 3,82% το 2018, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηριων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπερφορολόγηση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων, που πλέον έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα. […]

22.11.2017 | 14:24

Υπεραισιόδοξη χαρακτήρισε την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% και πλεόνασμα 3,82% το 2018, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηριων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπερφορολόγηση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων, που πλέον έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα. Πρόσθεσε δε ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα που καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μίχαλου, με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2018 στη Βουλή, έχει ως εξής:

«Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2018 για ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ είναι υπεραισιόδοξη, καθώς και αυτός ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Εάν όμως ο στόχος τελικά επιτευχθεί, που όλοι ευχόμαστε, τότε πραγματικά θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να βγει από τη στενωπό των μνημονίων και να ακολουθήσει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, βασισμένο στην προσέλκυση και δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων.

Δημιουργεί, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία η πρόβλεψη ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, όπως επίσης και η αναφορά στον προϋπολογισμό για νέα έξοδο στις αγορές.

Είναι η πλέον κρίσιμη αλλά και κατάλληλη περίοδος -καθώς φαίνεται ότι οι δανειστές έχουν σταματήσει να δυναμιτίζουν τις προσπάθειες της χώρας- να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί και να προχωρήσει επιτέλους η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που άλλωστε αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας δεν θα πάψουμε να φωνάζουμε ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα που καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα φορολογικό σύστημα που θα στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στην εξόντωση συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων».

Exit mobile version