Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Π. Περάκης: “Η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας πρέπει να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη”
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Π. Περάκης: “Η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας πρέπει να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη”

Ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγιώτης Περάκης απαντά στο ερώτημα της Alpha freepress αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ποινικό κώδικα της χώρας. Ποιά είναι η γνώμη σας για τις επικείμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλά και τις πρωτοβουλίες για την επίσπευση της εκδίκασης των δικαστικών […]

Ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγιώτης Περάκης απαντά στο ερώτημα της Alpha freepress αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ποινικό κώδικα της χώρας.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τις επικείμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλά και τις πρωτοβουλίες για την επίσπευση της εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων, ώστε να απονέμεται ταχύτερα δικαιοσύνη; 

«Η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας πρέπει να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη. Αυτό εξάλλου επιβάλλουν , δυστυχώς, οι σχετικοί δείκτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος κάθε χώρας της Ε.Ε., όπου συνήθως καταλαμβάνουμε τις τελευταίες θέσεις. Συνεπώς τάσσομαι υπέρ της επίσπευσης της εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά βεβαίως με τρόπο που δεν θα θίγει τα δικαιώματα των πολιτών και δεν θα τους επιβαρύνει οικονομικά κι άλλο. Τάσσομαι επίσης υπέρ της προώθησης των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση. Πιστεύω ότι για όλα αυτά οι δικηγόροι πρέπει όχι απλά να στέκονται θετικά, αλλά να έχουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία των αλλαγών που απαιτούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση, αφού η Δικαιοσύνη είναι το κλαδί πάνω στο οποίο κυρίως εμείς οι δικηγόροι καθόμαστε. Ειδικά ως προς τις επικείμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, παρατηρώ ότι με αυτές επιχειρείται ένας εξορθολογισμός του συστήματος απονομής των ποινών και μια δειλή εισαγωγή εναλλακτικών διαδικασιών στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης, όπως είναι ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής. Χρειαζόμαστε όμως πιο γενναίες τομές συνολικά στην ποινική δικαιοσύνη, κάτι που θ’ αποτελούσε ας πούμε η υλοποίηση επιτέλους του θεσμού της δικαστικής αστυνομίας, που έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Μια άλλη μεγάλη αναγκαία αλλαγή θα ήταν ο θεσμός των εξειδικευμένων δικαστών σε τομείς που πραγματικά απαιτούνται πολύ ειδικές γνώσεις».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις