Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διεθνής Τύπος: Φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα- Οι… φήμες για παρανομίες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Διεθνής Τύπος: Φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα- Οι… φήμες για παρανομίες

Η είδηση για τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική κάνει το γύρο του κόσμου με τα διεθνή δίκτυα να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ. «Θανατηφόρες πλημμύρες χτύπησαν τις περιοχές Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμος» αναφέρει το BBC. «Ξαφνικές πλημμύρες από μια μεγάλη νεροποντή τη νύχτα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων καθώς και τεράστιες καταστροφές στην κεντρική Ελλάδα. […]

Η είδηση για τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική κάνει το γύρο του κόσμου με τα διεθνή δίκτυα να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ.

«Θανατηφόρες πλημμύρες χτύπησαν τις περιοχές Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμος» αναφέρει το BBC.

«Ξαφνικές πλημμύρες από μια μεγάλη νεροποντή τη νύχτα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων καθώς και τεράστιες καταστροφές στην κεντρική Ελλάδα. Οι βιομηχανικές περιοχές της Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μεγάρων δυτικά της πρωτεύουσας Αθήνας ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο. Πολλοί από τους νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν μέσα στα σπίτια τους.»

«Φονικές ξαφνικές πλημμύρες προκαλούν “βιβλική καταστροφή” στην Αθήνα» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του ο Guardian, φιλοξενώντας δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα:«Αυτοκίνητα έχουν κολλήσει στη λάσπη σε λοφώδεις περιοχές όπου βρέχει καταρρακτωδώς. Σπίτια πλημμύρισαν, άνθρωποι αγνοούνται. Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο», είπε ο υπουργός. H εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι κυκλοφορούν φήμες ότι η παράνομη δόμηση πάνω σε ρέματα και κοίτες ποταμών συνέβαλε στη σφοδρότητα των χειμάρρων και στη θεομηνία.

«Νεκροί από την κακοκαιρία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της είδησης που δημοσιεύουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ.

«Μετά από αρκετές ώρες έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί τα ρυάκια μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους. Πολλοί επαρχιακοί δρόμοι καταστράφηκαν. Αυτοκίνητα, ψυγεία, έπιπλα, κλαδιά και κορμοί δέντρων και σκουπίδια κατέκλυσαν πολλούς δρόμους», μεταδίδει η Bild.

Το Spiegel σημειώνει: «Κυρίως οι ακτές της δυτικής Αθήνας έχουν πληγεί. ‘Είναι μια καταστροφή, μια τραγωδία’ δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ. Ο αυτοκινητόδρομος ανάμεσα στην Αθήνα και στην Κόρινθο αποκλείστηκε σε δυο σημεία. Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 600 κλήσεις για να βοηθήσει ανθρώπους. Η Νέα Πέραμος είχε μετατραπεί σε ερείπια. Μεγάλες ζημιές και πολλά θύματα υπήρξαν επίσης στη Μάνδρα. Ρυάκια μετατράπηκαν σε λίγες μόνο ώρες σε χείμαρρους. Πολλοί επαρχιακοί δρόμοι καταστράφηκαν».

Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν για τέταρτη συνεχή ημέρα σημαντικές ζημιές. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν βαριά. Άγνωστο παραμένει πόσοι άνθρωποι ακόμα αγνοούνται».

Eνώ η Handelsblatt κάνει λόγο για ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας από το πέρασμα του “Medicane” -ενός είδους μεσογειακού κυκλώνα-.

Κι η Deutsche Welle περιγράφει: «Τόνοι νερού προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες σε περιοχές κοντά στην Αθήνα σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους. Ποτάμια λάσπης πλημμύρισαν τους δρόμους στις πιο καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την περιοχή εδώ και 20 χρόνια.»

«H Τουρκία έτοιμη να βοηθήσει» αναφέρει το Anadolu σε μια είδηση που αναπαράγει και η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet: «H Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Αθήνα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Η Τουρκία εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια” σύμφωνα με την ανακοίνωση.»

«Ένας χείμαρρος λάσπης προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων κοντά στην Αθήνα», γράφει το Le Point φιλοξενώντας δηλώσεις πλημμυροπαθών, που λένε ότι η καταστροφή τους χτύπησε «σαν τσουνάμι», ενώ άλλα γαλλικά ΜΜΕ, όπως τα France Info, Le Monde, Le Figaro αναφέρουν ότι η Ελλάδα θρηνεί τα θύματά της από τις φονικές πλημμύρες.

«Μετά από πολυήμερες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ένα τσουνάμι λάσπης σάρωσε τη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα και τα Μέγαρα» γράφει το ιταλικό Quotidiano, ενώ η Rai συμπληρώνει:

«… Αυτοκίνητα επιπλέουν στους δρόμους…., ενώ οι πυροσβέστες έλαβαν περισσότερες από 300 τηλεφωνικές κλήσεις και πάνω από 120 άνδρες εστάλησαν στην περιοχή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις