Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Εφικτό και επιθυμητό» το κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα, λένε οι θεσμοί
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Εφικτό και επιθυμητό» το κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα, λένε οι θεσμοί

«Εφικτή και επιθυμητή» χαρακτηρίζουν οι θεσμοί την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την τρίτη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις το 30% των προαπαιτούμενων. Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με σκοπό να κλείσουν τα θέματα που δεν […]

«Εφικτή και επιθυμητή» χαρακτηρίζουν οι θεσμοί την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την τρίτη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις το 30% των προαπαιτούμενων.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με σκοπό να κλείσουν τα θέματα που δεν έχουν διευθετηθεί στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις.

Κομισιόν, ΔΝΤ, ESM και ΕΚΤ εκτιμούν η ελληνική πλευρά θα έχει χρόνο εντός του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου για να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ώστε στο αμέσως επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. ευρώ έως τις αρχές του 2018.

Πηγές των δανειστών αναφέρουν πως μπορεί να έχουν κλείσει μόλις 30 από τα 100 προαπαιτούμενα, ωστόσο πολλά από τα μέτρα ορόσημα είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

Όπως ανέφεραν σχετικά, έχει σχεδόν επέλθει συμφωνία για το προϋπολογισμό του 2018 με τους θεσμούς να εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Κοντά είναι και η συμφωνία και για το κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο θα διανείμει η κυβέρνηση με τους δανειστές να εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο το 0,50% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ περίπου να διατεθούν ως προστασία για την εποχή μετά τβν μνημονίων.

Ως τα πλέον κομβικά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης εμφανίζουν την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη μεταρρύθμιση στον χώρο της ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές συνδέουν την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Ιανουάριο αφενός με το γεγονός ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που θα γίνει στην  τέταρτη αξιολόγηση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αφετέρου με το ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει όσο πιο πολλά χρήματα της αναλογούν από τα εναπομείναντα 45,8 δισ. ευρώ του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έως το τέλος Ιουνίου.

Όπως ξεκαθαρίζουν, τα χρήματα από το πρόγραμμα του ESΜ θα είναι διαθέσιμα έως τις 20 Αυγούστου. Δεδομένου ότι οι διαδικασίες για να εκταμιευθεί μια δόση απαιτούν χρόνο έξι εβδομάδων, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση εντός του Μαΐου.

Θέση των θεσμών είναι πάντως πως η Ελλάδα θα έχει μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις