Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολοκληρώθηκε η αγορά των S-400 από την Άγκυρα
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η αγορά των S-400 από την Άγκυρα

Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 ολοκληρώθηκε, όμως η Άγκυρα συζητεί μια περαιτέρω συμφωνία με ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό πυραυλικό σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί. Η απόφαση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα θεωρήθηκε από μερικούς δυτικούς συμμάχους […]

Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 ολοκληρώθηκε, όμως η Άγκυρα συζητεί μια περαιτέρω συμφωνία με ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό πυραυλικό σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί.

Η απόφαση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα θεωρήθηκε από μερικούς δυτικούς συμμάχους της προσβλητική για τη συμμαχία. Η συμφωνία δημιούργησε επίσης ανησυχία επειδή τα όπλα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη νατοϊκή άμυνα.

Ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ είπε την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερ πως η συμμαχία θα συνεχίσει να πιέζει την Άγκυρα να αγοράσει όπλα που να μπορούν να λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί S-400 στην Τουρκία.

«Τελείωσε, οι πύραυλοι S-400 αγοράσθηκαν. Τώρα τα υπόλοιπα είναι μόνο λεπτομέρειες», δήλωσε ο Τσανικλί μιλώντας στην τηλεόραση από την Κερασούντα στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη μόνο με τη συμφωνία για τους S-400, πρόσθεσε. «Κάνουμε επίσης προκαταρκτικές συμφωνίες με την κοινοπραξία EUROSAM ώστε να έχουμε αυτή την τεχνολογία για να αναπτύσσουμε, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε δικές μας πηγές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Τσανικλί αναφερόμενος σε ένα κοινό γαλλο-ιταλικό αμυντικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις