Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Κίνδυνος κατάσχεσης των οικογενειακών επιδομάτων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος κατάσχεσης των οικογενειακών επιδομάτων

Κι όμως ίσως βρεθούν χωρίς επιδόματα χιλιάδες Έλληνες. Δηλαδή να στερηθούν οικογενειακών επιδομάτων, τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς οφείλουν στο Δημόσιο… Κι αυτό γιατί ο νόμος δεν αναφέρει ρητά ότι είναι ακατάσχετα. Δείτε! Στις διατάξεις των ν. 4093/2013 και 4141/2013 δεν υπάρχει ρητή διατύπωση ότι τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων, τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων είναι […]

Κι όμως ίσως βρεθούν χωρίς επιδόματα χιλιάδες Έλληνες. Δηλαδή να στερηθούν οικογενειακών επιδομάτων, τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς οφείλουν στο Δημόσιο…

Κι αυτό γιατί ο νόμος δεν αναφέρει ρητά ότι είναι ακατάσχετα.

Δείτε! Στις διατάξεις των ν. 4093/2013 και 4141/2013 δεν υπάρχει ρητή διατύπωση ότι τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων, τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων είναι ακατάσχετα. Έτσι λοιπόν οι δικαιούχοι αυτών των επιδομάτων που χρωστούν στην εφορία κινδυνεύουν να τα χάσουν. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) έστειλε σε όλες τις εφορίες εγκύκλιο με την οποία δίδει την δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου που δικαιούνται και επιδόματα να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατασχέσεων των επιδομάτων τους που έχουν πιστωθεί.

Όμως στην εγκύκλιο τονίζεται ότι τα επιδόματα που μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανηλίκου τέκνου και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει. Προκύπτει, λοιπόν, ότι με βάση τα όσα αναφέρονταν σ’ εκείνη την εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε., τα επιδόματα στήριξης τέκνων, καθώς επίσης και τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ δεν περιλαμβάνονται στα επιδόματα που μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο.

Επομένως οι ΔΟΥ μπορούν να ζητήσουν την κατάσχεση.

Πώς λύεται το θέμα μερικώς; Μόνο όταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται τα οικογενειακά επιδόματα δηλώνονται «ακατάσχετοι» . Δηλαδή προστατεύονται μέχρι 1.250 ευρώ.

Αν όμως οι λογαριασμοί στους οποίους μπαίνουν από τον ΟΓΑ επιδόματα τέκνων δεν μπορούν να δηλωθούν ως «ακατάσχετοι», γιατί έχει γίνει ήδη με άλλους λογαριασμούς δικαιούχων στους οποίους καταβάλλονται οι μισθοί ή οι συντάξεις τους ή άλλα τακτικά καταβαλλόμενα ποσά παροχών και η ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 2 του άρθρου 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) δεν επιτρέπει να δηλωθεί κι άλλος λογαριασμός του ιδίου προσώπου ως «ακατάσχετος».

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις