Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Χριστίνα Κουντούρη: «Σύγχρονη δικηγορία… στην Πράξη»
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Χριστίνα Κουντούρη: «Σύγχρονη δικηγορία… στην Πράξη»

Δηλώνει πως η δικηγορία είναι η μεγάλη της αγάπη και πως στην Ελλάδα οι δικηγόροι δεν απολαμβάνουν την αναγνώριση που υπάρχει σε άλλες χώρες. Η γνωστή δικηγόρος και υποψήφια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κα Χριστίνα Κουντούρη παραθέτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress τις σκέψεις της για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί […]

Δηλώνει πως η δικηγορία είναι η μεγάλη της αγάπη και πως στην Ελλάδα οι δικηγόροι δεν απολαμβάνουν την αναγνώριση που υπάρχει σε άλλες χώρες. Η γνωστή δικηγόρος και υποψήφια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κα Χριστίνα Κουντούρη παραθέτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress τις σκέψεις της για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στον δικηγορικό κλάδο.

Ποιά είναι η Χριστίνα Κουντούρη;

«Γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από το Χελιδόνι Ηλείας, κατοικεί στην Φιλοθέη. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με κύριο αντικείμενο το αστικό και εμπορικό δίκαιο. Τον Φεβρουάριο 2014, ως επικεφαλής της παράταξης “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ…ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ”, εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. Διετέλεσε, επίσης, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. από τον 2ο/2014 έως τον 4ο/2016. Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Δικηγόρων (IDHAE). Με τον Σάββα Πελτέκη έχουν μια κόρη, επίσης δικηγόρο, που ασχολείται με το Ποινικό Δίκαιο και έναν γιο τελειόφοιτο στην σχολή Μηχανολόγων-Ναυπηγών Ε.Μ.Π.».

Η υποψηφιότητα Κουντούρη εντάσσεται σε στενά κομματικά πλαίσια;

«Κατηγορηματικά όχι. Επί χρόνια παρατηρώ συνδικαλιστές να υπηρετούν περισσότερο τις φιλοδοξίες τους για πολιτική ανέλιξη παρά τα συμφέροντα του φορέα τους, γεγονός απαράδεκτο. Οι συνάδελφοι που μετέχουν στην παράταξή μου προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους με την έννοια της ιδιότητας του πολίτη που ψηφίζει και ενδιαφέρεται για τα κοινά και όχι για να μεταφέρουν στον ΔΣΑ τις επιταγές του όποιου κόμματος, το ίδιο και εγώ».

Το όραμα της Χριστίνας Κουντούρη για το μέλλον του δικηγορικού συλλόγου και του επαγγέλματος;

«Το όραμά μου για τον Δ.Σ.Α. είναι η άρτια εκπροσώπηση των συναδέλφων μου σε όλους τους τομείς, η αναβάθμιση του κύρους του δικηγορικού επαγγέλματος, με όχημα ένα Σύλλογο ισάξιο των μεγάλων Ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων, εξωστρεφή, που θα ασκεί έργο κοινωνικό με παρεμβάσεις υψηλού επιστημονικού κύρους σε όλα τα σημαντικά νομικά ζητήματα της χώρας και με βήμα στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Αυτό απαιτεί έναν Σύλλογο με συγκροτημένη δομή, οικονομικά και διοικητικά οργανωμένο και επανδρωμένο. Η οργάνωση είναι προϋπόθεση της αποδοτικής λειτουργίας».

Ο κλάδος των δικηγόρων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά την διάρκεια των μνημονίων. Υπάρχει σχέδιο αλλαγής αυτής της κατάστασης που οδηγεί στη συρρίκνωση του επαγγέλματος;

Τα φορολογικά μέτρα (ΦΠΑ 24%, κατάργηση αφορολόγητου, αύξηση φορολογικών συντελεστών κ.ά.) και το φοροασφαλιστικό οδηγούν σε δήμευση του ήδη συρρικνωμένου λόγω της κρίσης εισοδήματός μας. Η μείζονα πρόταση είναι ορθολογισμός των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ώστε κατά την συνταγματική επιταγή να είναι αναλογικές της φοροδοτικής μας ικανότητας και ανταποδοτικές. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η ύπαρξη πλαφόν γι’ αμφότερα τα βάρη το ανώτερο 40%. Οι ελάσσονες προτάσεις, αναγκαίες για να επιβιώσει ο κλάδος είναι στα φορολογικά:

1) Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για εισόδημα έως 25.000,00€.

2) Συγκεκριμενοποίηση, απαρίθμηση, επέκταση των επαγγελματικών δαπανών.

3) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Στο ασφαλιστικό: Ίδρυση επαγγελματικού ταμείου για την επικουρική σύνταξη και κατάργηση εφάπαξ (αφού βεβαίως ικανοποιηθούν αναλογικά όσοι το δικαιούνται), αυτό οδηγεί σε κατάργηση των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που ανέρχονται στο 11% του εισοδήματός μας».

Συχνά ο δικηγορικός «κόσμος» κατηγορείται για συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς και για φαινόμενα διαφθοράς. Μπορεί αυτή η αντίληψη να αλλάξει και με ποιους τρόπους;

«Ίσως αυτή η αντίληψη υπάρχει από παλαιότερες εποχές όταν η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής ήταν δικηγόροι ή καλύτερα νομικοί, δεδομένου ότι πολλοί είναι απόφοιτοι νομικής χωρίς μια ημέρα δικηγορίας. Έτσι η απαξία προς τους πολιτικούς στρέφεται και κατά των δικηγόρων. Η ενοχοποίηση ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων για διαφθορά και συναλλαγή είναι μια προσφιλής, λαϊκίστικη, αλλά και επικίνδυνη τακτική. Ο ΔΣΑ θεωρώ ότι θα συμβάλει στην ανατροπή αυτής της αντίληψης με δύο τρόπους:

  1. Συνεχής αναβάθμιση της παρεμβατικότητας του σε όλα τα δημόσια θέματα με ουσιαστικές και επεξεργασμένες νομικές προτάσεις.
  2. Άμεση και αντικειμενική απόδοση ευθυνών και επιβολή ποινών, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δικηγόρων μέσω των πειθαρχικών μας οργάνων, ώστε να τιμωρούνται μέλη μας που έχουν παραβεί τους κανόνες δεοντολογίας που είναι συνυφασμένοι με το επάγγελμα του δικηγόρου αφού είναι εξ ορισμού συλλειτουργός στην απονομή δικαιοσύνης».

Ο δικηγορικός σύλλογος και οι απόψεις του συχνά αποτελούσαν σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο. Αυτό όμως άρχισε να «φθίνει» τα τελευταία χρόνια. Πώς θα αποκτήσει ο κλάδος και οι λειτουργοί του την χαμένη αξιοπιστία και θα βρουν πάλι την θέση τους στον δημόσιο διάλογο;

«Συμφωνώ ότι γενικώς τα τελευταία χρόνια ο Δ.Σ.Α. είχε ισχνή παρουσία στον δημόσιο διάλογο, ήταν η θέση της Διοίκησης του Συλλόγου εντελώς λανθασμένη κατά τη γνώμη μου δηλαδή να απέχει ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Την τελευταία όμως τριετία από το 2014 αυτό άλλαξε δραματικά. Θυμίζω τα σχέδια προσφυγών για τον ΕΝΦΙΑ που εκπονήσαμε και παρείχαμε δωρεάν μέσω του site του ΔΣΑ προς κάθε πολίτη, την αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ για το ασφαλιστικό και δεν αφορούσε μόνο τους δικηγόρους, τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα νομοσχέδια όχι με στείρα κριτική, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Την αποφασιστική συμμετοχή μας επίσης στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διαμεσολάβηση (4469/2017). Η αξιοπιστία και το κύρος του ΔΣΑ και κατ’ επέκταση του δικηγορικού επαγγέλματος αφορά και την δημόσια παρουσία του. Αυτό απαιτεί εξαιρετικά άρτια οργάνωση του Συλλόγου. Χωρίς οργανωμένη υποδομή δεν μπορεί να υπάρξει άμεση και αξιόπιστη ανταπόκριση σε σοβαρά κοινωνικά και νομικά ζητήματα. Αυτό είναι προτεραιότητά μου».

Το 25% των νέων δικηγόρων δεν πραγματοποίησαν ούτε μια παράσταση το 2017. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

«Είναι πράγματι απογοητευτικό ότι ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού όσοι δικηγόροι παραιτούνται λόγω συνταξιοδότησης άλλοι τόσοι νέοι δικηγόροι ζητούν τη διαγραφή τους, διότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη τα οποία τους επιβάλλονται έστω και με μηδενικό εισόδημα! Η απάντηση είναι ο εξορθολογισμός των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που σημειωτέον παρά τις εκπτώσεις που επιτύχαμε με αγώνα για το διάστημα μέχρι τις 31-12-2021 καθιστούν μη βιώσιμη την κατάσταση για τους νέους ιδιαίτερα δικηγόρους και βέβαια η κίνηση της οικονομίας, διαφορετικά η συρρίκνωση όλων των δραστηριοτήτων και επομένως και της δικηγορικής ύλης είναι αναπόφευκτη.

Ακολούθως σαν «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ» επεξεργαζόμαστε και προτείνουμε:

1) Την ένταξη δικηγόρων σε προγράμματα ΕΣΠΑ (αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, λογισμικού κ.λπ.).

2) Επανέναρξη του θεσμού άσκησης στα Δικαστήρια, μέσω ΕΣΠΑ.

3) Λειτουργία τμήματος μέσα στον Σύλλογο διασύνδεσης μελών του ΔΣΑ με την εργασία.

4) Έχουμε ήδη προτείνει φορολογικά κίνητρα για τους νέους δικηγόρους για ίδρυση δικηγορικών εταιριών με μειωμένο σταθερό φορολογικό συντελεστή 10% για τα πρώτα 5 έτη.

5) Προγράμματα Erasmus για ασκούμενους και νέους δικηγόρους».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις