alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Υποδέχεται το κοινό η Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Υποδέχεται το κοινό η Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία

Η Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία, η πρώην οικία Ελευθερίου Βενιζέλου στη συμβολή Β. Σοφίας και Λουκιανού, ανοίγει τις πύλες της στο κοινό αύριο από τις 10 το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα.

Στην πρεσβευτική κατοικία αναμένονται 150, και πλέον, επισκέπτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή ηλεκτρονικά μετά από την ανακοίνωση της εκδήλωσης στο Facebook, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βρετανική Πρεσβεία.

«Για πρώτη φορά οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από ιστορικούς και ειδικούς ιστορικούς τέχνης, καθώς και το ίδιο το προσωπικό της Βρετανικής Πρεσβείας και να θαυμάσουν τα διάσημα έργα τέχνης που βρίσκονται στους χώρους του ιστορικού κτηρίου, να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρα της Πρεσβευτικής Κατοικίας, να ταξιδέψουν στο παρελθόν, μέσα από τον επιβλητικό χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και να μάθουν περισσότερα για το πώς αξιοποιείται η Κατοικία σήμερα», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η πρεσβεία, η ιστορία του κτηρίου ξεκινάει το 1928, όταν η Έλενα Σκυλίτση, (δεύτερη) σύζυγος του Ελευθερίου Βενιζέλου, γόνος διακεκριμένης οικογένειας εφοπλιστών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών, αγοράζει από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ένα μεγάλο οικόπεδο στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Λουκιανού. Τον σχεδιασμό της κατοικίας αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Μεταξάς, εκφραστής του νεοελληνικού ρυθμού. Η όλη κατασκευή κοστίζει 100.000 λίρες – ποσό αστρονομικό για την εποχή και το κτήριο ολοκληρώνεται το 1932.

Όταν ο Βενιζέλος πεθαίνει το 1936, η Έλενα αποφασίζει να το πουλήσει και λόγω των ισχυρών δεσμών της με τη Βρετανία, κάνει μια προσφορά στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αγοράζει την οικία έναντι 46.000 λιρών Αγγλίας. Ο πρώτος ένοικος ήταν ο Βρετανός πρέσβης Σίντνεϊ Ουότερλο και από τότε 22 Βρετανοί Πρέσβεις έχουν μείνει στην οικία, η οποία τον πρώτο καιρό στέγαζε και τα γραφεία της Πρεσβείας.

Τα περισσότερα έπιπλα και άλλα αντικείμενα που βλέπει ο σημερινός επισκέπτης έχουν έρθει από τη Βρετανία – όπως οι γαλάζιες δερμάτινες καρέκλες στη Βιβλιοθήκη Βενιζέλου, τα πορσελάνινα σερβίτσια και τα μαχαιροπίρουνα με τα αρχικά ER (Elizabeth Regina).

Στην κατοικία έχουν μείνει μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και μεγάλες μορφές της βρετανικής πολιτικής, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μεταξύ των έργων τέχνης που κοσμούν το κτήριο συγκαταλέγονται:

-Το πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα από τον Τόμας Φίλιπς, ένα από τα πιο διάσημα πορτρέτα του 19ου αιώνα. Ο ίδιος ο Βύρωνας δεν είχε χρήματα για να το αγοράσει και το αγόρασε η πεθερά του, η οποία το κληροδότησε στην εγγονή της. Πέντε γενιές μετά, δημοπρατήθηκε και πέρασε στην ιδιοκτησία της βρετανικής κυβέρνησης.

-Οι ακουαρέλες του Εντουαρντ Λίαρ (1812-1888), που έζησε επί χρόνια στην Κέρκυρα και στην Κρήτη και ζωγράφισε πολλά ελληνικά τοπία (από τον ‘Αθω, τη Νεμέα και τη Φιγαλεία μέχρι την Αγία Λαύρα).

-Η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, ανωνύμου Κρητός, του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην αίθουσα χορού. Δωρήθηκε στην πρεσβεία από τον δήμαρχο της Αθήνας, τον Μάρτιο του 1941, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

-Το «Δοχείο Λαδιού» του Τζον Κράξτον (1922-2009). Ο Κράξτον έζησε για πολλά χρόνια στα Χανιά, όπου μάλιστα υπηρέτησε ως Επίτιμος Πρόξενος της Βρετανίας. Το Μουσείο Μπενάκη μάλιστα, παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2017 επιλεγμένα έργα του στην έκθεση «Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor, Η γοητεία της Ζωής στην Ελλάδα».