Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Στην Ελλάδα ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, σε μια κρίσιμη περίοδο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ελλάδα ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, σε μια κρίσιμη περίοδο

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί τις επόμενες μέρες ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, εν μέσω των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει για τις κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών στην Χειμάρρα που κάνει η αλβανική κυβέρνηση. Οι κατεδαφίσεις «πάγωσαν» ύστερα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, όμως συνεργεία κατεδάφισαν ένα Πρατήριο Υγρών Καυσίμων που ανήκει σε ομογενή. Η κίνηση προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις παρά […]

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί τις επόμενες μέρες ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, εν μέσω των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει για τις κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών στην Χειμάρρα που κάνει η αλβανική κυβέρνηση.

Οι κατεδαφίσεις «πάγωσαν» ύστερα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, όμως συνεργεία κατεδάφισαν ένα Πρατήριο Υγρών Καυσίμων που ανήκει σε ομογενή. Η κίνηση προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις παρά τις διευκρινήσεις πως το εν λόγω κτίριο δεν περιλαμβανόταν στην απόφαση του δικαστηρίου.

Το θέμα των κατεδαφίσεων αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις καλής γειτνίασης Ελλάδας – Αλβανίας και το ελληνικό ΥΠΕΞ, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν επανειλημμένα καλέσει τη χώρα να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αρχές δικαίου.

Η επίσημη επίσκεψη της επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει ο Νίκος Κοτζιάς, ώστε να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι ο Ενβέρ Χότζα είχε προσδιορίσει την ελληνική μειονότητα μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες και είχαν το δικαίωμα εγγραφής στα ληξιαρχεία ως ελληνική μειονότητα μόνο όσοι ζούσαν στις εν λόγω ζώνες.

Η νέα νομοθεσία που έχει δημιουργηθεί, παρά την καλή κατεύθυνσή της, διατηρεί τις ζώνες με  βάση τον προσδιορισμό των ληξιαρχείων, πράγμα που αποτελεί σημαντική αδυναμία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τις κατεδαφίσεις και κάλεσε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα να σταματήσει κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Χειμάρρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις