Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ακυρώθηκε η ανεξαρτησία της Καταλονίας – Εγγυήσεις ζητά ο Πουτζδεμόν
ΚΟΣΜΟΣ

Ακυρώθηκε η ανεξαρτησία της Καταλονίας – Εγγυήσεις ζητά ο Πουτζδεμόν

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών […]

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

O Κάρλες Πουτζντεμόν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα έχει λάβει «εγγυήσεις».

Αναφερόμενος στη δίωξη που του έχει ασκηθεί από την ισπανική εισαγγελία για ανταρσία, τονίζει πως η κυβέρνηση που ζητά τώρα τις εκλογές έχει σκοπό να τον «κολλήσει στη φυλακή» για να συμμορφωθεί για τις εκλογικές του υποσχέσεις.

«Οι κατηγορίες δεν έχουν νομική ισχύ. Ζητούν 30 χρόνια για τον καθένα μας».

Όπως είπε, αυτός και οι καθαιρεθέντες υπουργοί του θέλουν να «καταγγείλουν την πόλωση του ισπανικού δικαστικού συστήματος και να δείξουν στον κόσμο το σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στο ισπανικό κράτος».

Δέχομαι τις εκλογές, όμως θέλω εγγυήσεις

«Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου είναι μια πρόκληση την οποία θα αποδεχτούμε. Θα τηρήσουμε τα αποτελέσματα, όπως πάντα» ανέφερε ο Πουτζδεμόντ, ωστόσο, απευθυνόμενος στην ισπανική κυβέρνηση, έθεσε το ερώτημα εάν θα κάνουν τα ίδια. «Θέλω σαφή δέσμευση από το κράτος. Πρόκειται να σεβαστεί τα αποτελέσματα ή όχι;».

Ακόμη, ο Πουτζδεμόντ διαμήνυσε πως χρειάζεται μια «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών.

«Υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο σχέδιο για να αποφύγουμε τη βία. Αν αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Πουτζδεμόν μάλιστα μίλησε σε τρις γλώσσες, (ισπανικά- καταλανικά και γαλλικά), για να μην γίνει καμία παρερμηνεία, όπως είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις