Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βαριά σκιά στη θητεία του Τραμπ: Παραδόθηκε στο FBI ο Μάναφορτ
ΚΟΣΜΟΣ

Βαριά σκιά στη θητεία του Τραμπ: Παραδόθηκε στο FBI ο Μάναφορτ

Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ, έφθασε το πρωί της Δευτέρας στο FBI αφού κλήθηκε να παραδοθεί στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ. Ένας συνεργάτης του Πολ Μάναφορτ, ο Ρικ […]

Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ, έφθασε το πρωί της Δευτέρας στο FBI αφού κλήθηκε να παραδοθεί στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ένας συνεργάτης του Πολ Μάναφορτ, ο Ρικ Γκέιτς, κλήθηκε επίσης να παραδοθεί στις αρχές. Πρόκειται για τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του Πολ Μάναφορτ, απαγγέλθηκαν από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA, ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρίτσαρντ Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές. Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς οφσόρ που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Μάναφορτ διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Αύγουστο 2016, πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά κυρίως τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με φιλορώσους ουκρανούς ολιγάρχες, ενώ στα τέλη Ιουλίου το FBI είχε ερευνήσει μια από τις κατοικίες του και είχε κατασχέσει έγγραφα.

Το πρώτο σχόλιο Τραμπ

Το πρώτο σχόλιο για την υπόθεση του Πολ Μάναφορτ έκανε, όπως συνηθίζει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι κατηγορίες για τον Μάνφορτ αφορούν γεγονότα που έγιναν πριν χρόνια.

«Συγγνώμη, αλλά αυτό ήταν πριν χρόνια, πριν ο Πολ Μάναφορτ γίνει μέρος της καμπάνιας μου. Γιατί, όμως, δεν είναι η διεφθαρμένη Χίλαρι και οι Δημοκρατικοί στο επίκεντρο», τουίταρε και πρόσθεσε: «Επίσης, δεν υπάρχει καμία συνωμοσία».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις