Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αποχώρησε από την προεδρία του αυτόνομου Κουρδιστάν ο Μπαρζανί
ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρησε από την προεδρία του αυτόνομου Κουρδιστάν ο Μπαρζανί

«Μετά την 1η Νοεμβρίου δεν θα ασκώ πλέον τα καθήκοντά μου και αρνούμαι να παραταθεί η θητεία μου». Με αυτή τη λιτή φράση ο Μασούντ Μπαρζανί, που θεωρείται ο πατέρας της αυτονομίας του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προεδρία της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του είχε λήξει από το 2013 και […]

«Μετά την 1η Νοεμβρίου δεν θα ασκώ πλέον τα καθήκοντά μου και αρνούμαι να παραταθεί η θητεία μου». Με αυτή τη λιτή φράση ο Μασούντ Μπαρζανί, που θεωρείται ο πατέρας της αυτονομίας του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προεδρία της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του είχε λήξει από το 2013 και παρατάθηκε κατά δύο χρόνια από το κοινοβούλιο. Συνέχισε, ωστόσο, να βρίσκεται στην προεδρία χωρίς να έχει ληφθεί σχετική επίσημη απόφαση εξαιτίας του χάους στο οποίο βυθίστηκε το Ιράκ με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Αιτία της παραίτησης του προέδρου η αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του Κουρδιστάν, αλλά κυρίως η απώλεια των εδαφών που είχαν καταλάβει οι Κούρδοι από τον ISIS και αποτελούσαν διαφιλονικούμενος περιοχές με το κεντρικό κράτος της Βαγδάτης. Το χειρότερο από όλο ήταν πως διοίκηση του Κουρδιστάν έχασε τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, από όπου αντλούσε το ένα τρίτο των εσόδων της, γεγονός που της κατέφερε ουσιαστικό πλήγμα. Ακόμα πιο πέρα οι Κούρδοι παρέδωσαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας το μεθοριακό πέρασμα Φις- Χαμπούρ στα σύνορα με την Τουρκία, από το οποίο περνά ο αγωγός που μετέφερε το πετρέλαιό τους στον τουρκικό τερματικό σταθμό Τσεϊχάν.

Ο ίδιος αισθάνεται προδομένος από το αντιπολιτευόμενο κουρδικό κόμμα PUK της οικογένειας Ταλαμπανί, που παρέδωσαν αμαχητί το Κιρκούκ στους Ιρακινούς, εν μέσω μάλιστα φημών ότι η κεντρική διοίκηση του Ιράκ ανέλαβε τη μισθοδοσία των υπαγόμενων στο PUK Κούρδων μαχητών. Ωστόσο εξακολουθεί να φορά τη στολή των Κούρδων μαχητών και δηλώνει ότι «θα παραμείνω πεσμεργκά» και θα «υπερασπιστώ τα κεκτημένα του κουρδικού λαού».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις