Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε
ΥΓΕΙΑ

Τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Στο σούπερ μάρκετ αναζητάτε υγιεινό φαγητό, το οποίο θαρρείτε πως είναι προφανές – ροζ λαχταριστός σολομός, λαμπερά μυρωδάτα αβοκάντο για παράδειγμα. Αλλά τι θα συμβεί αν κάποιο από τα τρόφιμα που πάντα πιστεύαμε πως είναι καλά για την υγεία μας και θρεπτικό, θα μπορούσε να είναι το μέσο για την καταστροφή της υγείας μας; Η […]

Στο σούπερ μάρκετ αναζητάτε υγιεινό φαγητό, το οποίο θαρρείτε πως είναι προφανές – ροζ λαχταριστός σολομός, λαμπερά μυρωδάτα αβοκάντο για παράδειγμα. Αλλά τι θα συμβεί αν κάποιο από τα τρόφιμα που πάντα πιστεύαμε πως είναι καλά για την υγεία μας και θρεπτικό, θα μπορούσε να είναι το μέσο για την καταστροφή της υγείας μας;

Η Αυστραλιανή διατροφολόγος Σούζι Μπάρελ μας μιλά για τέσσερα από αυτά τα τρόφιμα.

Ο τόνος σε κονσέρβα, ένα αγαπημένο υποτίθεται υγιεινό γεύμα, είναι ο πρώτος παραβάτης στη λίστα της Μπάρελ.

Παρόλο που επισημαίνει πως ο τόνος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά – ένας χρυσός συνδυασμός – απουσιάζει η υψηλή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών που βρίσκονται στο σολομό ή τις σαρδέλες.

«Το άλλο θέμα με τον τόνο σε κονσέρβα είναι μια πηγή υδραργύρου, ένα στοιχείο που δεν μπορεί να αποβληθεί από το σώμα» εξηγεί η Μπάρελ.

Για τους λάτρεις των θαλασσινών, η Μπάρελ συνιστά την αντικατάστασή του με σολομό ή σαρδέλες.

Όταν όμως πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ, η Μπάρελ συμβουλεύει να μείνουμε μακριά από τις ρυζογκοφρέτες. Σημειώνει πως μόνο 10 ρυζογκοφρέτες έχουν 24 γραμμάρια υδατάνθρακα, όπως και δύο μικρές φέτες ψωμιού.
«Προσφέρουν απλώς ‘κενές θερμίδες’ μαζί με ταχεία αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και μηδαμινή μακροχρόνια ενέργεια», τονίζει.

Η Μπάρελ προτείνει τα κράκερ που βασίζονται στο καλαμπόκι και τη σίκαλη.

Η διατροφολόγος θεωρεί πολύ κακή επιλογή  την σάλτσα σόγιας, που μπορεί να καταστρέψει ένα υγιεινό ιαπωνικό γεύμα.

«Ακόμη και μια μερίδα σάλτσας σόγιας μαζί με το σούσι μας, σημαίνει ότι καταναλώνετε μια τεράστια ποσότητα αλατιού» αναφέρει.

Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη γεύση της, αναζητήστε σάλτσα σόγιας με μειωμένη ποσότητα αλατιού, που μπορεί να περιέχει ακόμη και το μισό της ποσότητας νατρίου από ότι μία κανονική σάλτσα.

Ένα ακόμη φαγητό που δεν είναι και τόσο αθώο, είναι το λάδι σε μορφή σπρέι που κατά καιρούς έχει επαινεθεί ως εναλλακτική λύση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στη μαγειρική.

«Κατά την επεξεργασία για την παρασκευή ποικιλιών σπρέι λαδιού εξαφανίζονται όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση του ελαιολάδου, καθώς επηρεάζονται τα αντιοξειδωτικά και η ποιότητα των βιταμινών» σημειώνει.

Η Μπάρελ συνιστά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη φυσική του μορφή για τον πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος και την αποφυγή των επεξεργασμένων μορφών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις