Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Συσκευή επιτρέπει την παρακολούθηση της καύσης του λίπους (vid)
ΥΓΕΙΑ

Συσκευή επιτρέπει την παρακολούθηση της καύσης του λίπους (vid)

Μπορούμε  να γνωρίζουμε άμεσα  αν έχουμε αρχίσει να καίμε λίπος και πόσο; Την απάντηση σ’ αυτό το βασανιστικό ερώτημα δίνουν ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. Πρόκειται για μία συσκευή που θα επιτρέπει την εύκολη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της καύσης του λίπους μέσω της αναπνοής, όταν […]

Μπορούμε  να γνωρίζουμε άμεσα  αν έχουμε αρχίσει να καίμε λίπος και πόσο;

Την απάντηση σ’ αυτό το βασανιστικό ερώτημα δίνουν ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Πρόκειται για μία συσκευή που θα επιτρέπει την εύκολη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της καύσης του λίπους μέσω της αναπνοής, όταν τελειώνουμε την άσκηση.

Ο υπερευαίσθητος αισθητήρας χρησιμοποιεί ένα «τσιπάκι»,  πιο μικρό και από το πιο μικρό νύχι του χεριού.

Είναι ένα πορώδες φιλμ με καύση υδρογονάνθρακα στο τσιπάκι και βλέπουμε την ακετόνη στην αναπνοή.

Όταν κάποιος καίει λίπος, το σώμα του παράγει υποπροϊόντα μεταβολισμού, που καταλήγουν στο αίμα. Στους πνεύμονες αυτά τα μόρια, ιδίως τα πτητικά, εισέρχονται στον αέρα που εκπνέει ο άνθρωπος. Το πιο πτητικό και εύκολα ανιχνεύσιμο από αυτά τα οργανικά μόρια είναι η ακετόνη.

Η νέα συσκευή διαθέτει αισθητήρες που μετρούν την παρουσία της ακετόνης στην εκπνοή με μεγαλύτερη ευαισθησία από κάθε προηγούμενο αισθητήρα, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει ένα μόνο μόριο ακετόνης ανάμεσα σε εκατοντάδες εκατομμύρια άλλα μόρια.

Οι δοκιμές που έγιναν σε 20 εθελοντές , αποκάλυψαν ότι το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι αρχίζουν να καίνε λίπος, διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο  κάτι που έχει μεγάλη σημασία τόσο γι’ αυτούς που γυμνάζονται για να αδυνατίσουν, όσο και για τους αθλητές.

Ο κ.  Πρατσίνης και η ομάδα του άρχισε να αναπτύσσει αυτή τη συσκευή πριν από 7 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις