Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

26

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δεύτερης υπoδόσης προς την Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δεύτερης υπoδόσης προς την Ελλάδα

Το ΔΣ του ESM ενέκρινε την εκταμίευση της 2ης υπό – δόσης των 800εκ. ευρώ προς την Ελλάδα για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, είπε αξιωματούχος στο Star. Η υποδόση αποτελούσε το τελευταίο τμήμα της δόσης των 8,5δισ. ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί από το Εurogroup τον Ιούνιο με βάση την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού […]

Το ΔΣ του ESM ενέκρινε την εκταμίευση της 2ης υπό – δόσης των 800εκ. ευρώ προς την Ελλάδα για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, είπε αξιωματούχος στο Star.

Η υποδόση αποτελούσε το τελευταίο τμήμα της δόσης των 8,5δισ. ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί από το Εurogroup τον Ιούνιο με βάση την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Τότε είχαν εκταμιευθεί 7,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 6,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρέους και 800 εκ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Ελλάδα όφειλε να παρουσιάσει στοιχεία με βάση τα οποία θα είχε αποπληρώσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,5 δισ. Ευρώ.

Τελικά οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν αυτά τα στοιχεία στην τρόικα, αλλά και στη συνεδρίαση του euro workign group απόψε, τέσσερις μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας.

Η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει τη 2η υποδόση των 800 εκ.ευρώ και πάλι για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών της στο εσωτερικό της χώρας, συμπληρώνοντας και κατ’αναλογία με εθνικούς ίδιους πόρους.

Στην περίπτωση που οι προϋποθέσεις καταβολής δεν είχαν εκπληρωθεί, τα 800 εκ.ευρώ θα επέστρεφαν την 1η Νοεμβρίου στο καλάθι της χρηματοδότησης του 3ου ελληνικού προγράμματος και δεν θα ήταν πια διαθέσιμα για εκταμίευση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανακοίνωσε την έγκριση και ανακοίνωσε ότι η δόση θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.

O ESM σημειώνει ότι η απελευθέρωση των κεφαλαίων ήρθε ως συνέχεια θετικής αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης των καθαρών καθυστερήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 5ης Ιουλίου 2017.

“Είμαι ικανοποιημένος που παρατήρησα τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει καθυστερούμενες οφειλές. Το ποσό των καθυστερήσεων που μειώθηκε τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως “, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα έχει ανέλθει σε 40,2 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος έως 86 δισ. ευρώ. Ο ΕSM και o EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 182 δισ. ευρώ στην Ελλάδα καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις