Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Νέο τύπο διαβήτη ανακάλυψαν οι επιστήμονες
ΥΓΕΙΑ

Νέο τύπο διαβήτη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία, ανακάλυψαν ένα νέο τύπο διαβήτη, τον διαβήτη 3c ή αλλιώς «παγκρεατογενή διαβήτη» Ο διαβήτης αυτής της μορφής, εκδηλώνεται σαν συνέπεια φλεγμονής στο πάγκρεας, ανώμαλης ανάπτυξης ιστού στο όργανο ή χειρουργικής αφαίρεσης ενός τμήματος του παγκρέατος, επειδή επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής της ινσουλίνης. Οι ασθενείς που υποβάλλονται […]

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία, ανακάλυψαν ένα νέο τύπο διαβήτη, τον διαβήτη 3c ή αλλιώς «παγκρεατογενή διαβήτη»
Ο διαβήτης αυτής της μορφής, εκδηλώνεται σαν συνέπεια φλεγμονής στο πάγκρεας, ανώμαλης ανάπτυξης ιστού στο όργανο ή χειρουργικής αφαίρεσης ενός τμήματος του παγκρέατος, επειδή επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής της ινσουλίνης.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στο πάγκρεας, όπου αφαιρείται μέρος του, αντιμετωπίζουν κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Οι άνθρωποι που είχαν κάποια πάθηση του παγκρέατος και διαγνώσθηκαν εσφαλμένα με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να έλαβαν λάθος θεραπεία, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 3c, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Surrey, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν δύο εκατομμυρίων Βρετανών ασθενών, ώστε να αξιολογήσουν τη συχνότητα των διαφόρων τύπων διαβήτη καθώς και την ακρίβεια της διάγνωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 97,3% των ασθενών με παγκρεατική νόσο έχουν λάθος διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να λειτουργήσει όπως πρέπει, ή τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν στην ινσουλίνη, ώστε η γλυκόζη να παραμένει στο αίμα, αντί να χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τον οργανισμό.

Αυτό συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου 3c αναπτύσσεται μετά από βλάβη στο πάγκρεας.
Συνήθως παρουσιάζεται σε ασθενείς με κυστική ίνωση, φλεγμονή στο πάγκρεας ή παγκρεατικό καρκίνο.

Η λάθος διάγνωση όμως, μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία που ακολουθούν οι ασθενείς.
Ο διαβήτης τύπου 3c απαιτεί ινσουλινοθεραπεία ακόμη πιο επείγουσα απ’ ότι ο διαβήτης τύπου 2 για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία της έρευνάς τους, ο διαβήτης τύπου 3c γίνεται όλο και πιο κοινός από τον διαβήτη τύπου 1 στους ενήλικες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις