Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φροντίστε τα σωστά, για να ομορφαίνουν
PLUS

Φροντίστε τα σωστά, για να ομορφαίνουν

Αγαπάτε τα φυτά και τα λουλούδια; Θέλετε ενα καταπράσσινο ή και ανθισμένο μπαλκόνι ή το εσωτερικό του σπιτιού σας; Σας έχουμε ορισμένες συμβουλές, για υγειή και ευχαριστημένα φυτά, που θα ομορφαίνουν τον χώρο σας. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα Ο κόσμος νομίζει πως όσο περισσότερο περισσότερο ποτίζουν τα φυτά τους τόσο το καλύτερο γι’ αυτά. Το […]

Αγαπάτε τα φυτά και τα λουλούδια; Θέλετε ενα καταπράσσινο ή και ανθισμένο μπαλκόνι ή το εσωτερικό του σπιτιού σας; Σας έχουμε ορισμένες συμβουλές, για υγειή και ευχαριστημένα φυτά, που θα ομορφαίνουν τον χώρο σας.

Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα

Ο κόσμος νομίζει πως όσο περισσότερο περισσότερο ποτίζουν τα φυτά τους τόσο το καλύτερο γι’ αυτά. Το κάθε φυτό, έχει διαφορετικές ανάγκες ποτίσματος ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τον ήλιο, τη ζέστη. Η πιο εύκολη είναι να γνωρίζετε την υγρασία που απαιτεί κάθε φυτό που έχετε.

Τα περισσότερα φυτά προτιμούν να στεγνώνει καλά το χώμα μεταξύ των ποτισμάτων, ενώ άλλα απαιτούν το χώμα να διατηρείται ελαφρώς υγρό. Ένας  τρόπος για να ελέγχετε την υγρασία του χώματος είναι να βάζετε το δάχτυλό σας μέσα στο χώμα 3 εκατοστά βαθιά και να νιώσετε αν είναι βρεγμένο ή ξηρό. Αν είναι ξηρό, πιθανόν το φυτό σας θέλει πότισμα.

Μην τα  αφήνετε απότιστα στην ζέστη

Το ίδιο βλαβερό για τα φυτά να τα αφήνετε απότιστα για πολύ καιρό όταν επικρατεί ξηρασία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις απαιτήσεις υγρασίας για κάθε φυτό σας. Το καλοκαίρι όλα τα φυτά απαιτούν περισσότερο νερό και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να διπλασιάζετε την ποσότητα του νερού. Όταν ποτίζετε τα φυτά σας, βεβαιωθείτε πως ολόκληρη η επιφάνεια του χώματος υγραίνεται και πως το νερό στραγγίζει από τις τρύπες κάτω από τις γλάστρες. Τις επόμενες μέρες, περιμένετε να στεγνώσει η επιφάνεια του χώματος με τη το δάχτυλο στα 3 εκατοστά που είπαμε πρίν.

Γνωρίστε τα φυτά σας

Κανένα είδος φυτού δεν είναι αντίγραφο του άλλου. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε ένα φυτό είναι να ζητάτε οδηγίες και λεπτομέρειες, που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Παρατηρείστε τα άν ζητάνε φως ή σκιά.

Κάνετε λάθος, αν νομίζετε ότι όλα τα φυτά αγαπούν τον ήλιο, υπάρχουν μερικά που απαιτούν σκιά ή κάποιες ώρες μέσα στην μέρα σκιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απορία μας αυτή μπορεί να λυθεί από τα ίδια για το αν χρειάζονται ηλιοφάνεια ή όχι. Τα φυτά μας δείχνουν τι ζητάνε.  Παράδειγμα, τα φύλλα των φυτών που χρειάζονται σκιά μπορεί να αλλάξουν χρώμα ή να γίνουν καφέ, εάν είναι πολλές ώρες κάτω από το φως του ήλιου. Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρείτε πως το φυτό σας «τεντώνει το λαιμό του» προς το φως ή τα φύλλα του είναι πολύ μεγαλύτερα από όσο συνήθως τότε σίγουρα χρειάζεται περισσότερο φως.

Μην  αλλάζετε θέση στα φυτά χωρίς λόγο

Τα φυτά, σαν ζωντανοί οργανισμοί,  συνηθίζουν το χώρο που τα τοποθετούμε αρχικά και δεν τους αρέσει να τα μετακινούμε συνεχώς. Αν τα φυτά σας είναι ακμαία και αναπτύσσονται σωστά κάτω από ορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας σε μια θέση, αποφύγετε να τα μετακίνείτε σε άλλες θέσεις, γιατί μπορεί να μην τους αρέσει.

Φυτέψτε τα σε κατάλληλο χώμα

Για να αναπτυχθεί κάθε φυτό, έχει διαφορετικές ανάγκες φύτευσης και άλλες απαιτήσεις. Κάντε μια έρευνα σχετικά με το ποιο χώμα είναι κατάλληλο πριν φυτέψετε κάποιο φυτό.

Να κάνετε μεταφύτευση όταν μεγαλώνουν

Τα φυτά στις γλάστρες μπορεί να αισθάνονται περιορισμένα όσο μεγαλώνουν. Τα περισσότερα αναπτύσσονται με τρόπο που δεν χωρούν πιαστις γλάστρες τους .Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στον κήπο, αν έχουμε.

Μερικά από τα σημάδια που σας δείχνουν πότε χρειάζεται να αλλάξετε μέγεθος γλάστρας, είναι όταν τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν ή το φυτό σταματά να αυξάνεται ή όταν αυτό ζητά ξανά και ξανά νερό. Σε πολλές περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε πως οι ρίζες βγαίνουν από τις τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

Μην αγνοείτε τα παράσιτα των φυτών σας

Τα πιο κοινά παράσιτα που μπορούν να βλάψουν φυτά σε γλάστρες είναι οι αφίδες ή αλλιώς μελίγκρα, οι ψώρες, τα αλευρώδη και ο ψευδόκκοκος. Μπορείτε να αποφύγετε τέτοιου είδους παράσιτα στα φυτά στις γλάστρες .Κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο φυτό από φυτώριο ή ανθοπωλείο ελέγξτε το να δείτε αν έχει κανένα σημάδι από παράσιτα ή ασθένειες. Παρατηρείστε τα, αν φαίνονται άρρωστα . Τα παράσιτα προτιμούν να επιτίθενται σε τέτοια φυτά. Κοιτάξτε την από κάτω επιφάνεια των φύλλων και τις κορυφές των φυτών, αυτά είναι τα σημεία που τα παράσιτα μολύνουν περισσότερο.

Δώστε τους την προσοχή που χρειάζονται

Αν πάτε διακοπές σκεφτείτε πως τα φυτά που αφήνετε πίσω συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες ανάγκες. Βεβαιωθείτε πως έχετε ρυθμίσει κάθε θέμα που τα αφορά. Ζητήστε από κάποιον να επισκέπτεται το σπίτι σας και να ποτίζει τα φυτά. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

Δώστε τους επαρκή ποσότητα λιπάσματος

Τα φυτά στις γλάστρες εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και μπορεί να απαιτούν συχνά συμπληρώματα για να αναπτυχθούν και να ανθίζουν. Χρησιμοποιώντας ένα ισορροπημένο λίπασμα του εμπορίου τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα φυτά σας παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Αποφύγετε την υπερλίπανση

Η υπερβολική λίπανση μπορεί επίσης να βλάψει τα φυτά σας, ακόμη και να τα ξεράνει εντελώς. Η περίσσεια λιπάσματος μπορεί να βλάψει τις ρίζες. Εάν παρατηρήσετε κιτρίνισμα και μάρανση των φύλλων της βάσης , μάρανση στην άκρη του ελάσματος και στα περιθώριά του, σταδιακή αποφύλλωση του βλαστού, αργή ανάπτυξη ή νανισμό, τότε είναι πιθανό το φυτό σας να βασανίζεται από την υπερβολική λίπανση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις