Αγορές μέσω social media- Οι μεγαλύτερες παγίδες

PLUS

Αγορές μέσω social media- Οι μεγαλύτερες παγίδες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τα social media κυριαρχούν στον κυβερνοχώρο και πολλές δραστηριότητες και συναλλαγές γίνονται μέσω αυτών. Ωστόσο και στα social media, υπάρχουν επιτήδειοι που στήνουν απάτες για να επωφεληθούν. Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μετά από έρευνα της επί καταγγελιών καταναλωτών που προχώρησαν σε συναλλαγές από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα μέσω του facebook, κοινοποίησε […]

26.10.2017 | 10:54

Τα social media κυριαρχούν στον κυβερνοχώρο και πολλές δραστηριότητες και συναλλαγές γίνονται μέσω αυτών.

Ωστόσο και στα social media, υπάρχουν επιτήδειοι που στήνουν απάτες για να επωφεληθούν.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μετά από έρευνα της επί καταγγελιών καταναλωτών που προχώρησαν σε συναλλαγές από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα μέσω του facebook, κοινοποίησε μια σειρά από συμβουλές που έχουν ως στόχο να προστατέψουν τον καταναλωτή:

Πότε τα σημάδια δείχνουν eshop-απάτη:

-Η απουσία δήλωσης ταχυδρομικής διεύθυνσης του εμφανιζόμενου ως προμηθευτή στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή, σε κάποιες περιπτώσεις, η δήλωση ψευδούς διεύθυνσης στην Ελλάδα.

-Η αδυναμία επικοινωνίας του καταναλωτή με τις προβαλλόμενες γραμμές επικοινωνίας (συνήθως σε κινητά τηλέφωνα της χώρας) ή η προβολή τηλεφωνικών γραμμών που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικούς τηλεφωνικούς αριθμούς της χώρας.

-Η αποστολή των αγαθών μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, στα συνοδευτικά δελτία των οποίων δεν αναφέρεται η διεύθυνση επικοινωνίας του αποστολέα ή αναφέρεται ψευδής διεύθυνση.

-Το «μπλοκάρισμα», αφού ολοκληρωθεί η συναλλαγή και παραληφθούν τα προϊόντα, του χρήστη-καταναλωτή από τον αποστολέα των αγαθών, ώστε να καθίσταται δυσχερής η άσκηση των δικαιωμάτων που παρέχει η νομοθεσία στον καταναλωτή για αγορές από το διαδίκτυο.

Συστήνεται επίσης στους καταναλωτές να μην προχωρούν σε συναλλαγή, εφόσον δεν ενημερώνονται για τα παρακάτω:

-Την ταυτότητα του προμηθευτή (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα προμηθευτή, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ επιχείρησης).

-Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την συνολική τιμή του, (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν έξοδα σε περίπτωση επιστροφής κλπ.)

-Τον τρόπο πληρωμής και αποστολής και τη διαθεσιμότητα του προϊόντος.

-Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς και την πολιτική επιστροφής της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

-Τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης τυχόν διαφορών.

Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών πρακτικών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1520 που λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09.00 έως 15.00.

Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους στον σύνδεσμο www.1520.gov.gr, 24 ώρες/24ωρο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Άννα Διαμαντοπούλου ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά: Τι ζητούν οι νέοι από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ 26.10.2017 | 10:54
Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σε σπίτι με λεία €200.000 - Συνελήφθησαν στην Αστυπάλαια οι τρεις δράστες 26.10.2017 | 10:54
Υπόμνημα Καραμανλή σε Προανακριτική: Αρνούμαι ότι έχω τελέσει αξιόποινη πράξη στα Τέμπη, επιθυμώ ποινική δίωξη για την απόδειξη της αθωότητάς μου 26.10.2017 | 10:54
Ασφυκτική πίεση από μεταναστευτικές ροές στη νότια Κρήτη – Σχεδόν 1.000 αφίξεις σε 24 ώρες, σε απόγνωση οι Αρχές 26.10.2017 | 10:54
Δένδιας: Φιλοδοξία μας οι καλύτερες και οι καλύτεροι να φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές της πατρίδας 26.10.2017 | 10:54
Ο ΔΕΔΔΗΕ κατηγορεί τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου για ρευματοκλοπή 26.10.2017 | 10:54
Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με δράση σε Κορωπί και Γλυφάδα – Είχαν «χτυπήσει» 5 καταστήματα σε μία μέρα 26.10.2017 | 10:54
Ασούρα: Αναβίωσε στον Πειραιά το σκληρό μουσουλμανικό έθιμο 26.10.2017 | 10:54
Exit mobile version