Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κάντε το όπως οι Κινέζοι
PLUS

Κάντε το όπως οι Κινέζοι

Η λέξη «γουόκ» σημαίνει «εργαλείο για μαγείρεμα».  Είναι πολύ πρακτικό σκεύος που συγκεντρώνει τρία βασικά πλεονεκτήματα: μαγειρεύει γρήγορα, οικονομικά και διαιτητικά. Με ένα μόνο σκεύος μπορείτε να ετοιμάσετε από λαχανικά μέχρι ορεκτικά, σούπες, θαλασσινά, πιάτα με κρέας, καθώς και λαχταριστά επιδόρπια. Για σοτάρισμα: Τα ψιλοκομμένα υλικά σοτάρονται πολύ γρήγορα, μέσα σε 1΄-2΄, σε πολύ δυνατή φωτιά και […]

Η λέξη «γουόκ» σημαίνει «εργαλείο για μαγείρεμα».  Είναι πολύ πρακτικό σκεύος που συγκεντρώνει τρία βασικά πλεονεκτήματα: μαγειρεύει γρήγορα, οικονομικά και διαιτητικά. Με ένα μόνο σκεύος μπορείτε να ετοιμάσετε από λαχανικά μέχρι ορεκτικά, σούπες, θαλασσινά, πιάτα με κρέας, καθώς και λαχταριστά επιδόρπια.

Για σοτάρισμα: Τα ψιλοκομμένα υλικά σοτάρονται πολύ γρήγορα, μέσα σε 1΄-2΄, σε πολύ δυνατή φωτιά και με συνεχές ανακάτεμα, από το κέντρο προς τα τοιχώματα του γουόκ. Μπορούμε να σοτάρουμε το κρέας και τα λαχανικά ξεχωριστά ακουμπώντας τα στα τοιχώματα, μετά να τα ανακατέψουμε όλα μαζί και τέλος να συμπληρώσουμε τη σάλτσα.

Για τηγάνισμα: Το συγκεκριμένο σκεύος μπορεί να λειτουργήσει άνετα και σαν φριτέζα, τηγανίζοντας φαγητά τυλιγμένα με φύλλα (πίτες) μέσα σε καυτό λάδι. Ο χρόνος τηγανίσματος εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού.

Για σιγοβράσιμο: Βράζει σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι, ενώ χρησιμεύει και για ζέσταμα. Τα φαγητά με σάλτσα χρειάζονται κάπου κάπου ένα ελαφρύ ανακάτεμα, για να μην κολλήσουν στον πάτο.

Για μαρινάρισμα: Ρίχνουμε τα υλικά (κρασί, σόγια, μέλι κ.λπ.) μέσα στο γουόκ και αφήνουμε το ωμό κρέας να μαριναριστεί πριν το μαγειρέψουμε.

Για μαγείρεμα στον ατμό: Βάζουμε τα υλικά για το φαγητό μέσα σε ένα ειδικό καλαθάκι από μπαμπού με καπάκι. Το τοποθετούμε πάνω από το νερό που βράζει μέσα στο γουόκ, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί τύποι γουόκ. Ορισμένα πωλούνται μεμονωμένα, ενώ άλλα σε σετ με καπάκια, δακτυλίους, σπάτουλα, μπαλτά, βούρτσα από μπαμπού, σουρωτήρι κ.λπ. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται είναι φύλλα χάλυβα ή σίδηρος σφυρηλατημένος στο χέρι (χάλυβας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα) ή ανοξείδωτος χάλυβας. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρικά γουόκ με επικάλυψη από τεφλόν.
Οι αρχάριοι είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε ένα σετ με καπάκι, δακτύλιο και κουτάλα. Προτιμήστε ένα από χάλυβα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, αφού αυτό το είδος μετάλλου είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις