Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / LIFESTYLE / Nikki Poulos: Η Ελληνίδα από την Αυστραλία δοξάζεται στην Αμερική
LIFESTYLE

Nikki Poulos: Η Ελληνίδα από την Αυστραλία δοξάζεται στην Αμερική

Όλα ξεκίνησαν το ’93 με τη σειρά Eco Baby. Μία πρωτοποριακή για την εποχή της σειρά οικολογικών ρούχων για μωρά που δημιουργεί αίσθηση. Eξομολογείται ότι έχει πάντα την Ελλάδα στην καρδιά της. Η ομορφιά είναι στο πράττειν και όχι φαίνεσθαι. Η ομορφιά είναι παντού, σε οτιδήποτε. Η ομορφιά είναι θέμα οπτικής γωνίας και πώς την προσλαμβάνει […]

Όλα ξεκίνησαν το ’93 με τη σειρά Eco Baby. Μία πρωτοποριακή για την εποχή της σειρά οικολογικών ρούχων για μωρά που δημιουργεί αίσθηση.

Eξομολογείται ότι έχει πάντα την Ελλάδα στην καρδιά της. Η ομορφιά είναι στο πράττειν και όχι φαίνεσθαι. Η ομορφιά είναι παντού, σε οτιδήποτε. Η ομορφιά είναι θέμα οπτικής γωνίας και πώς την προσλαμβάνει κανείς.

Ποια εποχή, ποια περίοδος μόδας σου αρέσει περισσότερο;
Μου αρέσουν οι σιλουέτες, οι γραμμές της μόδας του ΄30 αλλά και το χρώμα και η ενέργεια του ΄70. Στη δουλειά μου, όμως, με επηρεάζει, όχι μόνο η μόδα, αλλά και η μουσική, οι τέχνες και η κουλτούρα αυτών των δεκαετιών. Από εκεί αντλώ την έμπνευσή μου.

Χρώμα λοιπόν. Έντονα χρώματα. Ξεχωρίζεις κάποιο χρώμα περισσότερο;
Ως designer, η δουλειά μου καθορίζεται από τα έντονα χρώματα. Με σιγουριά μπορώ να πω «δεν συνάντησα ποτέ κάποιο χρώμα που να μην μου αρέσει». Πιστεύω στην αντίθεση των χρωμάτων με στόχο να δημιουργήσεις μία νέα αίσθηση του χρώματος.

Τι έχεις πάρει από την Ελλάδα; Τι αντανακλά την ελληνικότητα στην δουλειά σου;
Πιστεύω τα έντονα χρώματα και τα μοτίβα. Επίσης, στη δουλειά μου υπάρχει το στοιχείο του ελεύθερου πνεύματος, τόσο στη διαδικασία όσο και στο αποτέλεσμα. Αυτό το στοιχείο αντανακλά περισσότερο και ουσιαστικά την ελληνικότητά μου.

Η μόδα είναι για τους πλούσιους ή για όλους;
Είναι εύκολο να κάνεις μόδα για όλους μας. Αυτή είναι και η ομορφιά της. Ο καθένας μπορείς δημιουργήσει τη δική του μόδα και λατρεύω την ανεξάρτητη ελεύθερη δημιουργικότητα.

Κρίση και μόδα. Πόσο τα έντονα οικονομικά προβλήματα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τον κόσμο της μόδας;
Η κρίση χρέους πολλών κρατών είχε τεράστιες επιπτώσεις στο χώρο της μόδας. Όχι τόσο στην αισθητική όσο στην βιομηχανία τη μόδας. Το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτοξευθεί. Οι πολίτες είναι προβληματισμένοι από τις τιμές, και γενικά έχει δυσκολέψει πολύ η κατάσταση. Επειδή εγώ ταυτόχρονα και σχεδιάζω και κατασκευάζω τις δημιουργίες μου αισθάνομαι ότι πρέπει να επανεξετάσω και να επανασχεδιάσω τη στρατηγική μου. Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος με έντονες προκλήσεις και μόνο όσοι καταφέρουν να είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Αυτοί που θα επιβιώσουν θα κυριαρχήσουν και τα επόμενα χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι και εγώ ένας από αυτούς.

Η μόδα είναι τελικά μόνο βιομηχανία ή είναι και τέχνη;
Είναι και τα δύο. Το θέμα είναι πιο από τα δύο στοιχεία έρχεται πρώτο; Για μένα είναι η αλληλεπίδραση αλλά και η εξισορρόπηση των δύο αυτών στοιχείων συνεχώς. Να εξισορροπήσω την έντονη ανάγκη μου να δημιουργήσω μοναδικά και ωραία κομμάτια που ταυτόχρονα όμως θα μπορούν να φορεθούν και να πωληθούν. Γιατί μην ξεχνάτε από την δουλειά μου εξασφαλίζω τη ζωή μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μοτίβο;
Το ωμέγα. Για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η μητέρα μου είχε διακοσμήσει την τραπεζαρία μας την δεκαετία του ΄70 με ταπετσαρία που είχε παντού το σύμβολο του ωμέγα και με επηρέασε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ωμέγα συμβολίζει ότι «κρατώ το καλύτερο για το τέλος».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου Έλληνας σχεδιαστής; Από το χώρο της μόδας αλλά και ευρύτερα.
Αγαπάω τη δουλειά της Μαίρης Κατράντζου, κυρίως, για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα χρώματα αλλά και τα σχέδια της που είναι μοναδικά, καταπληκτικά. Επίσης, πάντα ήμουν λάτρης της δουλειάς του Λαλαούνη.

Είσαι μία Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας από την Αυστραλία που διαπρέπεις τώρα στην Αμερική. Πόσο δύσκολο ήταν να βρεις το δρόμο σου προς την επιτυχία;
Η επιτυχία είναι κάτι σχετικό. Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι ότι μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ σε όποια χώρα του κόσμου κι αν βρίσκομαι.

Η πρώτη σου δουλειά που στέφθηκε και από επιτυχία ήταν η σειρά Eco baby. Ήσουν επηρεασμένη από το κλίμα της εποχής όπου το οικολογικό ήταν mainstream ή την έκανες επηρεασμένη από τα παιδικά σου χρόνια όπου είχες μεγαλώσεις στην επαρχία σε ένα τεράστιο ράντσο;
Δημιούργησα τη σειρά Eco baby για πολλούς λόγους. Το 1993 που δημιούργησα τη σειρά η αδερφή μου είχε αποκτήσει μόλις το πρώτο της παιδί, που ήταν η μούσα μου, και χρειάστηκε να ζήσω για ένα χρόνο στο Βερολίνο. Εκείνη την περίοδο ήταν έντονο στη Γερμανία το οικολογικό κίνημα. Έτσι λοιπόν ήθελα να δημιουργήσω κάτι από το οποίο να κερδίζω τα προς το ζην. Δεν ήξερα τότε ότι η δουλειά θα γνώριζε τόση επιτυχία. Το Eco Baby όμως πραγματικά ήταν μπροστά από την εποχή του.

Τι σε προβληματίζει;
Το περιβάλλον με προβληματίζει αλλά ταυτόχρονα με προβληματίζει πάντα η ποιότητα ζωής όλων των συνανθρώπων. Ισότητα και Ελευθερία. Δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε τις ίδιες ευκαιρίες. Είμαι τυχερή που μεγάλωσα στην Αυστραλία όπως και οι περισσότεροι εκεί, γιατί εδώ στην Αμερική οι κοινωνικές ανισότητες είναι πολύ μεγάλες.

Μεγάλωσες σε ένα ράντσο χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς τηλεόραση. Αληθεύει. Πώς είναι η ζωή σε ένα τέτοιο ράντσο. Σου λείπει;
Μου αρέσει που μεγάλωσα σε μία τεράστια φάρμα, παίζοντας συνεχώς έξω, πήγαινα βόλτες με το άλογο και είχα εκατοντάδες κατοικίδια. Δεν με επηρέαζε, δεν με ενοχλούσε, δεν μου έλειπε η τηλεόραση και το ηλεκτρικό. Δεν σου λείπει κάτι που δεν το ξέρεις και, εξάλλου, δεν βαριόμουν. Έγινα πολυμήχανη και δημιουργική.

Το Fashion Star απογείωσε τη δουλειά σου. Όλες σου οι δημιουργίες πωλούνται πριν καν μπουν στις βιτρίνες. Ποιο είναι το επόμενο project;
Πραγματικά το Fashion Star με έβαλε στην παγκόσμια σκηνή και τους ευγνωμονώ για αυτό. Τώρα δουλεύω πάνω στη νέα μου σειρά με μαγιό για το 2013 και είμαι σε συνομιλίες και επαφές για δεκάδες project που δεν μπορώ να αποκαλύψω.

Ποια ελληνική αρχή κρατάς μέσα σου όλα αυτά τα χρόνια;
Απλότητα. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Χρειάζεται να πω περισσότερα;

Αγαπημένη ελληνική λέξη που δεν ξεχνάς ποτέ;
Κoukla mou! Η Αυστραλία είναι η πατρίδα μου ένα άγριο και μακρινό μέρος που δεν το ξεχνώ οπουδήποτε κι αν ζω. Η Ελλάδα είναι οι ρίζες μου, αυτό που μου θυμίζει ποια είμαι και από πού κατάγονται όλοι οι δικοί μου. Είναι πάντα στην καρδιά μου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις