Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Παζάρια για τα F-16, με “υποδειγματική πολιτική διαχείριση”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παζάρια για τα F-16, με “υποδειγματική πολιτική διαχείριση”

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, βρέθηκε η αναβάθμιση των F-16 και το κόστος που θα έχει αυτή για το ελληνικό δημόσιο. «Η διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση για τον αριθμό των F-16 που θα αναβαθμιστούν, θα ξεκινήσει μετά τις 2 Νοεμβρίου, όταν το Αμερικανικό Κογκρέσο στείλει την […]


Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, βρέθηκε η αναβάθμιση των F-16 και το κόστος που θα έχει αυτή για το ελληνικό δημόσιο.

«Η διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση για τον αριθμό των F-16 που θα αναβαθμιστούν, θα ξεκινήσει μετά τις 2 Νοεμβρίου, όταν το Αμερικανικό Κογκρέσο στείλει την αναλυτική επιστολή με το πλαίσιο της συμφωνίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας προς τα μέλη της Επιτροπής.

Επιπλέον, δήλωσε ότι μετά από τις 2 Νοεμβρίου η αμερικανική πλευρά θα στείλει επιστολή προς τη χώρα μας ώστε να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις επί της διαπραγμάτευσης για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας τα 2,4 δις δολάρια της αμερικανικής πρότασης αφορούν το κόστος για την αναβάθμιση των 123 από τα 153 F-16 που διαθέτει η Ελλάδα ωστόσο όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας η χώρα μας δεν μπορεί να υπερβεί τα 1,1δις. «Μπορούμε να δώσουμε γύρω στο 1,1 δις» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

«Μετά τις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για το αν αναβαθμιστούν 85, 95 ή 123 αεροσκάφη για τα οποία το κόστος υπολογίζεται από την αμερικανική πλευρά σε 2,4 δισ. δολάρια», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, αναφέροντας πως τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα.

Ο Δημήτρης Βίτσας πάντως χαρακτήρισε ως «αδήριτη» την ανάγκη αναβάθμισης των F-16, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2024-2025. «Έχουμε ήδη καθυστερήσει και ότι εάν το 2019 έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε 16 με 20 αεροσκάφη θα είναι σημαντικό» είπε.

Τόνισε ότι στην αναβάθμιση των F-16 θα συμμετάσχουν η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής αλλαγής για το πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Νίκος Ξυδάκης

Για την ανάγκη «υποδειγματικής πολιτικής διαχείρισης, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στους πολίτες για μη ορθή διαχείριση» σχετικά με την αναβάθμιση των f-16 έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Σημείωσε μάλιστα πως αποτελεί «μοναδική ευκαιρία» για την κυβέρνηση να λειτουργήσει με έναν πρότυπο τρόπο διαφάνειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις