Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η μεγάλη επιστροφή στον κόσμο των προφυλακτικών, είναι γεγονός
PLUS

Η μεγάλη επιστροφή στον κόσμο των προφυλακτικών, είναι γεγονός

Οι άνω των 50 θα θυμούνται πόσο αμήχανα αισθάνονταν όταν πήγαιναν στο φαρμακείο για να αγοράσουν προφυλακτικά. Κάποια στιγμή, δηλαδή στην εποχή του AIDS, τα πράγματα έγιναν πιο απλά: η αγορά των προφυλακτικών, εκτός από τη μοναδική ασπίδα προστασίας απέναντι στην ασθένεια, ήταν κοινωνικό καθήκον. Η παλιά αμηχανία πιθανόν όμως έρχεται ξανά, γιατί στην αγορά […]

Οι άνω των 50 θα θυμούνται πόσο αμήχανα αισθάνονταν όταν πήγαιναν στο φαρμακείο για να αγοράσουν προφυλακτικά. Κάποια στιγμή, δηλαδή στην εποχή του AIDS, τα πράγματα έγιναν πιο απλά: η αγορά των προφυλακτικών, εκτός από τη μοναδική ασπίδα προστασίας απέναντι στην ασθένεια, ήταν κοινωνικό καθήκον.

Η παλιά αμηχανία πιθανόν όμως έρχεται ξανά, γιατί στην αγορά μπαίνουν τα προφυλακτικά με μεγέθη: Small, Medium, Large και φυσικά Extra Large. «Ποιος είπε ότι το μέγεθος δεν μετράει;» γράφουν οι  New York Times σε ένα  άρθρο από το οποίο δεν λείπει το χιούμορ. «Βεβαίως μετράει: οι άντρες νιώθουν συχνά άβολα όταν φορούν το προφυλακτικό, με το πιο κοινό παράπονο να είναι η κακή προσαρμοστικότητα του αντισυλληπτικού προϊόντος», σε σημείο που -όπως μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει- «μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών τα χρησιμοποιεί».

Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα πλέον: μια ομάδα παραγωγών και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, έχουν ολοκληρώσει δοκιμές για τα πρώτα «ειδικά προσαρμοσμένα» προφυλακτικά, σχεδόν σαν ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του χρήστη. Στην Ευρώπη δεν έφτασαν ακόμα, αλλά μια εταιρεία που εδρεύει στη Βοστόνη ξεκίνησε να πωλεί προσαρμοσμένα προφυλακτικά σε 60 διαφορετικά μεγέθη, σε συνδυασμούς με 10 μήκη και 9 διαφορετικές διαμέτρους. Κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος δεδομένου ότι μια μελέτη σε 1.661 άνδρες από διάφορες χώρες, έδειξε ότι το 83% από αυτούς χρειάζονται μικρότερο νούμερο από τα τυποποιημένα προφυλακτικά.

Οι ειδικοί των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών ελπίζουν ότι η καινοτομία θα οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη στις πωλήσεις προφυλακτικών τα οποία συνιστούν τη μόνη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων και ταυτόχρονα προστασίας των μολύνσεων. Για το λόγο αυτό, κατά την FDA, θα πρέπει να θεωρούνται ως  «ιατρικά σκευάσματα».

Ναι αλλά και πάλι: είναι εύκολο να μπει ο άλλος στο φαρμακείο για να ζητήσει small;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις